Juz od dawna czytalam ,slyszalam o tym sposobie na ciasto do pierogow ,ale jakos sie balam ;) . Tym razem postanowilam sama sie przekonac . Ciasto jest bardzo fajne ,dobrze sie z tym ciastem pracuje ,jest smaczen .Polecam z czystym sumieniem :)
Składniki
pol kilo makiokolo pol litra maslanki
szczypta soli
Sposób przygotowania
Przesiewamy make na stolnice,dodajemy szczypte soli ,robimy wglebienie i powoli wlewamy maslanke porcjami i zagniatamy ciasto. Musimy wziasc pod uwage ,ze maki sa rozne ,maslanki nalezy dodac tyle ile maka wchlonie ,mi za pierwszym razem troszke maslanki zostalo . Nastepnie odstawiamy ciasto na jakies 20 min. ,aby sobie odpoczelo. Dalej postepujemy tak ,jak w przypadku kazdego innego ciasta na pierogi. Bardzo fajnie sie z tym ciastem pracuje .Polecam.- 2.
Nasz ulubiony farsz: 1 kg ziemniakow, 250 g twarogu, cebula , 15 dkg boczku wedzonego, sol, pieprz, odrobina papryki mielonej ,osterej. Ziemniaki gotujemy ,odcedzamy i stawiamy na palnik ,zeby dodadkowo odparowaly. Przeciskamy przez praske ,razem z twarogiem . Cebule i boczek kroimy w drobna kostke i podsmazamy na tluszczu . Do mieszanki ziemniakow z twarogiem ,dodajemy boczek i cebule i doprawiamy do smaku i mieszamy. Mojej rodzinie i mi ,bardzo smakuja pierogi dodatkowo opieczone na patelni .
Barzdo ciekawy przepis na pierogowe ciasto.
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować.
A pierogi pyyyyyyszne!
Amber ,tylko wez pod uwage przy wyrabianiu ciasta ,ze maki sa rozne -jedna pochlonie wiecej maslaki inna mniej :) ,z doswiadczenia pisze :). Ciasto polecam ,ciesze sie ,ze udalo mi sie na taki przepis wpasc.
UsuńPozdrawiam
Pyszne te pierożki musiały być
OdpowiedzUsuńbyly pyszne :)
OdpowiedzUsuńZ taką wersją ciasta się nie spotkałam, może warto spróbować:) wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńWarto ,warto -zapewniam :)
UsuńUla ma racje z tą ilością maślanki, czasami idzie cały litr a czasami trochę zostaje, trzeba dodawać maślankę stopniowo, a pierogi nawet zimne i później odgrzewane są mięciutkie
OdpowiedzUsuńTak to prawda ciasto jest bardzo dobre . dobrze się klei . Zwłaszcza podsmażone poprostu pycha.
OdpowiedzUsuń