środa, 19 listopada 2014

Boczek pieczony z mocna nuta majeranku




Pyszny ,aromatyczny pieczony boczek. Mozna jesc go na cieplo ,mozna na zimno .Polecam z musztarda ,chrzanem lub cwikla .
Pieknie bedzie pachnialo podczas pieczenia . Do tego pyszny chleb wiejski ! :)


Składniki

* boczek ze skora okolo 1,5 kg
*2 lyzki majeranku suszonego
*2 plaskie lyzeczki soli
*pol lyzeczki pieprzu
*3 zabki czosnku


Sposób przygotowania

1. Boczek umyc . Skore ponacinac w kwadarcik .
 
2. Sol ,pieprz ,majeranek i przecisniety czosnek rozetrzec ze soba.
 
3.  Nastepnie natrzec dokladnie boczek i odstawic w chlodne miejsce na 5-6 godzin.
 
4. Boczek ukladamy skora do gory . Boczek pieczemy w 180 st . przez okolo 2 godziny . piec minut  , przed koncem pieczenia ,wlaczamy funkcje grilla i pieczemy w temperaturze 220 st. ,zeby nam sie skora ladnie zarumienila.