środa, 10 września 2014

Karkowka na kapuscie kiszonej , pod pierzynka cebulowa

 
 
 
 


Pyszna rozplywajaca sie w ustach karkowka .Pyszne polaczenie kwasnej kapusty i slodkiej cebuli:).
Polecam :) . Sama ososbiscie w okresie jesieno zimowym czest ja robie . Malo pracy a pyszny obiadek wyladuje na waszych stolach :)



Składniki

50 dkg. kwasnej kapusty
70 - 80 dkg. karkowki
50 dkg. pieczarek (najlepiej z brazowymi kapeluszami)
4-5 duzych cebul
lyzeczka przecieru pomidorowego
ziele angielskie
listek laurowy
pieprz w ziarenkach
sol
papryka mielona -slodka i ostra
okolo polowy lyzeczki cukru
4 lyzki maki



Sposób przygotowania
1.
Jezeli kapusta jest bardzo kwasna ,nalezy ja oplukac krotko obgotowac. Jezeli jest w sam raz ,to wkladamy ja do garnka ,podlewamy polowa szklanki wody i krotko dusimy . Dodajemy do kapusty lyzeczke koncetratu pomidorowego ,pol lyzeczki cukru ,ziele angielskie ,pieprz ,listek laurowy ,mieszamy ,przykrywamy i wylaczamy palnik ,kapuste tak zostawiamy.
2.
Nastepnie kroimy karkowke w wieksza kostke ,obtaczamy w mace wymieszanej z papryka ostra (okolo pol lyzeczki papryki na 4 lyzki maki) ,i smazymy na mocno rozgrzanym tluszczu . Smazymy do momentu obsmazenia kawalkow karkowki na zloty kolor z kazdej strony ,dopiero wtedy doprawiam sola i pieprzem ,mieszamy i przekladamy karkoke do garnka z kapusta . Przykrywamy .
3.
Na tej smaej patelni ,dodajemy troche tluszczu i podduszamy pieczarki pokrojone w plasterki . Doprawiamy sol i pieprzem i przekladamy pieczarki na karkowke.
4.
Na tej samej patelni dodajemy troche tluszczu i dusimy cebule pokrojona w krazki ,doprawiamy slodka papryka i wykladamy na pieczarki i karkowke.
5.
Garnek z pokrywka wstatwiamy do piekarnika ,nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez okolo 70 min. . Przez pierwsze 20 minut mozna piec z termoobiegiem.
6.
Podajemy z ziemniakami z wody lub pieczywem.