wtorek, 30 września 2014

Geschnetzeltes Züricher Art czyli szwajcarska potrawka z chrupiacymi plackami rösti

 
 
 
 
 
Potrawa i zdjecia roobione na szybko ;)
 
Dzis pyszna potrawka ze schabu i slodkiej smietany podana z plackami rösti .
Danie obiadowe prosto ze szwajcarii :).
 
Obiad ktory przygotujemy w niecale 40 minut :)
Polecam i zapraszam :)
 
 
 
Skladnik na placki rösti :
 
0,5 kg ziemniakow
30 dkg sera zoltego
sol,pieprz
 
 
Wykonanie :
 
 
Ziemniaki nalezy obrac ,umyc i osuszyc.
Ziemniaki i ser scieramy na tarce do warzyw o duzych ochkach .
Ziemniaka pozwalamy ociec z nadmiaru plynu .
Nastepnie laczymy z zoltym serem i doprawiamy sola i pieprzem.
Smazymy na dobrze rozgrzanym tluszczu na zloty kolor.
 
 
 
Skladniki na potrawke :
 
 
0,5 kg schabu bez kosci
400 ml slodkiej smietany (30 %)
125 ml bialego wina wytrawnego
cebula
20 dkg malych pieczarek
maka
sol,pieprz
zielona pietruszka
 
 
Wykonanie:
 
Schab umyc ,osuszyc i pokroic na paski.
Cebule pokroic w kostke.
Pieczarki oczyscic i pokroic na polowki . Jezeli sa duze to na cwiartki lub w plasterki.
Schab smazymy porcjami na patelni i odstawiamy w cieple miejsce.
W rondlu rozgrzac maslo  ,zeszklic cebule i dodac i podsmazyc pieczarki.
Nastepnie nalezy wlac wino ,odparowac do polowy obietosci i dodac smietane.
i powoli redukowac do uzyskania konsynstencji kremowego sosu . Nastepnie dodajemy usmazony schab ,posiekana pietruszke  i doprawic sola i pieprzem.
Podajemy z plackami rösti oraz zielona salata :)
Polecam i zycze smacznego ;)
 
 
 
 
 
Szwajcarskie inspiracje