poniedziałek, 15 września 2014
Karkowka pieczona na soli
Szybki ,latwy sposob na pyszna ,soczysta pieczona karkowke.
Przepis ktory jest obecny od dawna w moim domu , aczkolwiek troche zapomniany w ostatnim czasie.
Mozna upiec taka karkowke jako propozycje obiadowa plus np. kluski slaskie i ciemny sos .Do tego buraczki :)
Mozna ,podobnie jak moj maz jesc na cieplo z bulka i musztarda.
jest tez swietna wedlina na zimno.
Moge tylko was zacheci i polecic :)
Składniki
* okolo 1,3-1,5 kg karkowki
* 0,5 kg soli gruboziarnistej soli
Marynata :
* po okolo 1 lyzeczce papryki slodkiej i ostrej w proszku
* pieprz swiezo mielony
* ulubione ziola suszone (np. prowansalskie )
* lyzeczka musztardy
Sposób przygotowania
1.
Skladniki marynaty wymieszac razem.
2.
Karkowke umyc i osuszyc . Natrzec marynata i odstawic na okolo 2-3 godziny w chlodne miejsce.
3.
Blaszke wylozyc papierem do pieczenia . Wysypac na nia sol i ulozyc karkowke . Ewntualnie oczyscic z wiekszosci ziol ,bo ziola sie moga przypalic podczas pieczenia.
4.
Pieczemy w nagrzanym do okolo190- 180 st. piekarniku okolo poltorej godziny.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mniam! 5 minut temu skończyłam śniadanie a znowu zrobiłam się głodna...
OdpowiedzUsuńha ha ha :) ,zanim sie upiecze to bedzie pozny obiad -wiec zachecam :D :)
UsuńUla,dlaczego piecze się na soli i czy w środku mięso jest przyprawione?
OdpowiedzUsuńGrazynko jest tak jak Soniczka nizej napisala . Sol zatrzymuje te soki ktore ma mieso ,dzieki temu mieso jest soczyste. Jak spojrzysz na zdjecie i na deske na ktorej jest mieso ,to ona jest wilgotna dosc mocno ,to soki z tej karkowki.
UsuńŁadna sztuka mięsa :)
OdpowiedzUsuńDzieki :)
Usuńsól wchłania wytapiający się tłuszcz, więc mięso jest bardziej dietetyczne, poza tym sól przeniknie do mięsa na tyle by było przyprawione a jednocześnie zatrzyma wodę, przez co mięso nie będzie wiórowate
OdpowiedzUsuńDzieki Elu :)
UsuńWow! Piękny kawałek mięsa :) Z pewnością pyszne!
OdpowiedzUsuńKlaudia ,pyszne ,pyszne. na zimno rowniez ,swietne domowa wedlina :)
UsuńSuper pomysł na domową wędlinkę na kanapki :-)
OdpowiedzUsuńMarzena ,dokladnie . Dobrze smakuje i na cieplo i na zimno :)
UsuńSuper karkoweczka taka jak lubie:)
OdpowiedzUsuńJest soczysta i aromatyczna . Swietna na cieplo do obiadu ,jak i na zimno jako wedlina :)
Usuńa nie jest to slone jak sie piecze na soli?
OdpowiedzUsuńnie , nie jest . Nalezy lekko tylko oczysci strone na ktorej stykalo sie ze sola , jezeli by sol mocno przylegala :) . Sol sprawia , ze karkowka bedzie supe soczysta :)
UsuńSuper pomysł! A wyjdzie z szynką?
OdpowiedzUsuńZ szynka nie probowalam , nie wiem na ile soczysta wyjdzie :) . Ale mysle , ze warto sprobowac :)
Usuń