niedziela, 16 marca 2014

Krewetki z patelni z czosnkiem niedzwiedzim

 
 
 
 
Bardzo lubie krewetki z patelni ,eksperementuje z dodatkami ,tym razem postawilam na czosnek niedzwiedzi :)
 
 


 
 
 
Składniki

Dla 4 osob:
8 krewetek (swiezych ,mrozonych)
peczek czosnku niedzwidziego
zabek czosnku zwyklego
sol
swiezo mielony pieprz kolorowy
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

1.
Mrozone krewetki rozmrozic ,oplukac i dobrze osuszyc.Swieze ewentualnie oczyscic.
2.
Czosnek niedzwiedzi umyc i dobrze osuszyc .Posiekac. Czosnek obrac i pokroic na plasterki
3.
Oliwe rozgrzewamy , smazymy krewetki po 1-2 minucie z kazdej strony . w miedzy czasie dodajemy plasterki czosnku ,krotka chwile pozniej czosnek niedzwiedzi. Solimy .
4.
Krewetki podajemy np. salata rzymska ,pomidorami ,ogorkiem oraz delikatnym dresingiem.
5.
Juz na talerzu doprawiamy swiezo zmielonym pieprzem .

Babeczki SERNIKO-BROWNIE





Składniki

Masa czekoladowa :

*200 g gorzkiej czekolady (o zawartosci 70 % kakao)
*3 jajka
*1 lyzka stolowa kakao
*150 g masla
*3 lyzki cukru
*pol szklanki maki
*pol szklanki zmielonych migdalow

Masa serowa :
*250 g twarogu
*2 jajka
*lyzka maki ziemniaczanej
*ekstrat z polwy laski wnilii
*2 lyzki cukru pudru
*lyzka mleka
*lyzka oleju

Skladniki na mase serowa mozna podwoic ,oprocz jajek ,wtedy wyjdzie nam o kilka babeczek wiecej.



Sposob wykonania :


Do malego garnka wkladamy maslo ,kakao i polamana czekolade.Na wolnym ogniu doprowadzamy do rozpuszczenia i polaczenia sie skladnikow.
Jajka z cukrem ubijamy na puszysta mase.
Make przesiewamy przez sito.
Dodajemy zmielone migdaly.
Do ubitych jajek ,dodajemy mieszanke migdalow i maki -pomalu porcjami i delikatnie mieszamy.Na koncu dodajemy przestudzone lekko maslo z kakao i czekolada i delikatnie mieszamy.
Masa serowa. W osobnym naczyniu umieszczamy skladniki masy serwowej i krotko przy uzyciu mikser laczymy.
Forme do muffinek wypelniamy papierowymi papilotkami.
Najpierw do foremek nakladamy mase czekoladowa ,potem serowa i mieszamy je wykalaczka -tak aby sie troche polaczyly .
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165 st. okolo 25 min. Babeczki najpierw dosc mocno wyrosna ,potem opadna . Tak ma byc.

Rady

Pomiedzy mase czekoladowa a mase serowa ,mozna dodac owoce -maliny ,wisnie ,jagody .