sobota, 8 marca 2014

Mielone z zoltym serem


Czasami lubie zrobic sobie odmiane ,od zwyklych mielonych . Choc te zwykle rowniez lubie :)



Składniki

* 50dkg. karkowki
* czerstwa bulka
* jajko
* cebula
* 2 zabki czosnku
* bulka tarta
* lyzeczka musztardy
* lyzke natki pietruszki
* ser zolty
* sol,pieprz,papryka w proszku slodka i ostra

  • Sposób przygotowania

    1.
    Karkowke mielimy. Bulke nalezy namoczyc w cieplym mleku.Cebule kroimy na drobna kostke ,czosnek siekamy.Ser kroimy w kostke.
    2.
    Do miesa dodajemy odcisnieta bulke ,jajko ,cebule ,czosnek ,lyzeczke musztardy ,lyzke posiekanej natki pietruszki,sol ,pieprz,obie papryki. Nalezy doprawic wedle uznania. Wszystko razem mieszamy.
    3.
    Formujemy kotlety, na srodek kazdego kladziemy ser zolty i zlepiamy razem. Panierujemy w bulce tartej i smazemy .

  • Rady

    Jezeli masa miesna bedzie zbyt luzna ,nalezy dodac troche bulki tartej.
    Jezeli nie mamy suchej bulki ,mozna zastapic ja bulka tarta .Bulke tarta wystarczy zalac cieplym mlekiem i zostawic do napecznienia .

  • Krokiety z miesem




    Składniki

    Nalesniki :
    2 - 2.5 szklanki maki
    szklanka meka
    szklanka wody gazowanej
    szczypta soli
    jajko
    lyzka oleju


    Farsz :
    40 dkg. karkowki
    20 dkg. surowego boczku wedzonego
    2 cebule
    marchewka
    pietruszka
    cwiartka selera
    listek laurowy
    ziele angielskie
    pieprz kolorowy w zaiarenkach
    sol
    tluszcz do smazenia

    Dodatkowo:
    2 jajka
    4-5 lyzek mleka
    bulka tarta



  • Sposób przygotowania

    1.
    Mieso myjemy i kroimy na 3-4 kawalki. Wkladamy razem z boczkiem do garnka ,zalewamy woda i gotujemy. Zbieramy szume ,dodajemy warzywa i przyprawy wedlug uznani oprocz soli . Solimy na jakies 5 minut przed koncem gotowania. Gotujemy mieso do miekosci.
    2.
    Mieso i warzywa wyciagamy i mielimy przez maszynke o grubych oczkach.
    3.
    Cebule kroimy w kostke i szklimy . Dodajemy do farszu .
    4.
    Farsz doprawiamy do smaku sola i pieprzem . Ewentualnie majerankiem.
    5.
    Nalesniki: wszystkie skladniki oprocz oleju ,laczymy razem (np. mikserem) do uzyskania jednolitej konsynstencji. Odstawiamy na 20-30 min. .Po tym czasie dodajemy lyzke oleju i delikatnie mieszamy.
    6.
    Smazymy cienkie nalesniki nie zarumieniajac zbyt mocno -aby nam nie pekaly podczas zwijania.
    7.
    Na kazdy nalesnik nakladamy farsz i skladamy dwa boki do srodka ,nastepnie zwijamy tak ,aby powstal krokiet.
    8.
    Jajk rozklucamy z mlekiem (mozna posolic lekko ) .
    9.
    Krokiety obtaczamy w jajkach i bulce tartej i smazymy na oleju na zloty kolor.
    10.
    Podajemy np. z czystym barszczem. Smacznego.


  • Rady

    Do farszu mozna dodac podsmazone pieczarki.



  • Golonka pieczona z zurawina ,suszonymi sliwkami i nie tylko


    Pierwszy raz zdecydowalam sie dodac do golonki suszone owoce -zurawina ,suszone sliwki ,jablka :). Wyszla pyszna z nuta rozmarynu.

    Składniki

    golonka tylnia
    garsc zurawiny
    garsc suszonych sliwek
    3 marchewki
    cwiartka malego selera
    2 cebule
    2 zabki czosnku
    sol,pieprz,majeranek ,kilka ziarnek kolendry
    2-3 galazki swiezego rozmarynu
    0,5 litra jasnego piwa


    Sposób przygotowania

    1.
    Golonke myjemy ,osuszamy.
    2.
    Sol ,pieprz ,majeranek ,przecisniete 2 zabki czosnku mieszamy i nacieramy golonke. Odstawiamy na okolo 2 godzinny (mozna rowniez na dluzej ) .
    3.
    Golonke umieszczamy w brytfance ,dodajemy oczyszczona marchewke (pokrojona na wieksze kawalki) ,seler oczyszczony i pokrojony w kawalki,cebule pokrojone w cwiarki ,zurawine ,suszone sliwki,kolendre oraz rozmaryn. Podlewamy 1/4 litra piwa .
    4.
    Przykrywamy pokrywka i wkladamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. . Pieczemy okolo 2,5 godz. Podlewajac co jakis czas pozostalym piwem. Golonka jest gotowa ,kiedy nastapi rozklejenie warstw miesa.
  • Rady

    Podajemy z frytkami ,pieczonymi ziemniakami np.


  • Placki ziemniaczane



    Dzis nabralam wielkiej ochoty na placki ziemniaczane z dobra polska smietana. Do smietany dodalam koperek i mlody szczypiorek. Bylo pysznie ,tak jak kiedys moja mama robila mi w dziecinstwie.

    Składniki


    1 kg. ziemniakow
    cebula
    szczypiorek
    koperek
    2 male zabki czosnku
    plaska lyzka maki
    sol,pieprz ,papryka ostar i slodka w proszku
    jajko

    Dodatkowo:
    dobrej jakosci smietana lub dobry gesty jogurt ewentualnie
    koperek,szczypiorek

    Sposób przygotowania

    1.
    Ziemniaki obieramy . Nastepnie nalezy jej zetrzec ,na tarce o drobnych oczkach . Nastepnie scieramy obrana cebule . Ja zawsze pozwalam takiej masie troche ociec na sicie . Nastepnie zbieram skrobie ,ktora nam sie osiadzie na dnie i dodaje do masy ziemniaczanej. Dodajemy jajko ,posiekany szczypiorek i koperek ,sol,pieprz ,papryke ostra i slodka ,oraz okolo lyzki maki . Mieszamy i odstawiamy na moment ,aby maka troszke napeczniala
    2.
    Na dobrze rozgrzanej patelni smazymy placuszki na zloty kolor. Nastepnie je odsaczamy z tluszczu , na papierowym reczniku.
    3.
    Smietane mieszamy z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
    4.
    Placki serwujemy ze smietana. Smacznego
  • Rady

    Zamiast smietany mozna uzyc jogurtu lub np. wymieszac smietane z jogurtem

  • Jajka faszerowane wedzonym lososiem




    Bardzo proste do przygotowania. Nadaja sie zarowno na swiateczne Wielkanocne sniadanie lub np. na prywatki karnawalowe w domu.

    Składniki

    Dla 4 osob:
    4 jajka
    3 plastry wedzonego lososa
    lyzeczka musztardy
    lyzeczka majonezu
    sol , pieprz
    rzezucha


    Sposób przygotowania

    1.
    Jajka myjemy. Gotujemy na twrdo (okolo 10 min. )
    2.
    Obieramy ze skorupek. Dzileimy na pol.
    3.
    Wybieramy zoltka ,wrzucamy do miseczki .
    4.
    Lososia kroimy w drobna kostke ,dodajemy do zoltek.
    5.
    Dodajemy majonez ,musztarde,sol ,pieprz -do smaku. Mieszamy widelcem na gladka mase. Mozna rowniez zmiksowac (jak ,kto woli ;) )
    6.
    Napelniamy bialka I posypujemy rzezucha .
    7.
    Najlepiej pozostawic na kilka minut w chlodnym miejscu ,aby smaki sie przegryzly.
    8.
    Smacznego :)