sobota, 8 marca 2014

Placki ziemniaczane



Dzis nabralam wielkiej ochoty na placki ziemniaczane z dobra polska smietana. Do smietany dodalam koperek i mlody szczypiorek. Bylo pysznie ,tak jak kiedys moja mama robila mi w dziecinstwie.

Składniki


1 kg. ziemniakow
cebula
szczypiorek
koperek
2 male zabki czosnku
plaska lyzka maki
sol,pieprz ,papryka ostar i slodka w proszku
jajko

Dodatkowo:
dobrej jakosci smietana lub dobry gesty jogurt ewentualnie
koperek,szczypiorek

Sposób przygotowania

1.
Ziemniaki obieramy . Nastepnie nalezy jej zetrzec ,na tarce o drobnych oczkach . Nastepnie scieramy obrana cebule . Ja zawsze pozwalam takiej masie troche ociec na sicie . Nastepnie zbieram skrobie ,ktora nam sie osiadzie na dnie i dodaje do masy ziemniaczanej. Dodajemy jajko ,posiekany szczypiorek i koperek ,sol,pieprz ,papryke ostra i slodka ,oraz okolo lyzki maki . Mieszamy i odstawiamy na moment ,aby maka troszke napeczniala
2.
Na dobrze rozgrzanej patelni smazymy placuszki na zloty kolor. Nastepnie je odsaczamy z tluszczu , na papierowym reczniku.
3.
Smietane mieszamy z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
4.
Placki serwujemy ze smietana. Smacznego
  • Rady

    Zamiast smietany mozna uzyc jogurtu lub np. wymieszac smietane z jogurtem

  • Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz