wtorek, 9 grudnia 2014

Konkurs z wasza ulubiona kawa :)


Zadanie konkursowe polega na :

* w komentarzu pod postem na moim profilu na FB (tutaj link--> https://www.facebook.com/KulinariaUli/photos/a.486057551480374.1073741827.486032014816261/796229007129892/?type=1&theater ) wstawic zdjecie waszej kawy  (juz gotowej np. w kubku ) + dolaczona karteczka "Kulinaria Uli "

*udostepnic na FB moj wpis konkursowy

To wszystko :)

Na zgloszenia czekam do jutra tj. 10,12,2014 do godzinny 11 :)

Do wygrania ksiazka widoczna na zdjeciu :).
Nagroda jest wysylana na terenie Polski i Niemiec tylko.
Na terenie Polski moze potrwac , do okolo miesiaca , tutaj jestem zdana na pomoc osob trzecich :)

zapraszam :)

Śląskie makówki




Śląskie makówki ...gdy pierwszy raz o niej uslyszalam (o tej potrawie) , to nie mialam pojecia o czym mowa , ale gdy ja sprobowalam , to wiedzialam ,ze to jest cos co moje kubki smakowe pokochaly:) . Makówka przygotowuje moj Maz co roku w dzien Wigilii -wychodzi mu pyszna :).



Skladniki :
* 1-1,5 litra mleka
* 250 gram zmielonego na sucho maku
* Laska wanilii
* okolo 5 lyzek cukru
* mala bagietka lub 3 bulki pszene
* Bakalie -rodzynki,suszone morele ,orzechy wlsoskie,lesne , suszone daktyle ,kandyzowana skorka z pomaranczy i cytryny,nerkowce
(bakalie dobieramy wedlug wlasnego gustu ,tak naprawde u nas wpadaja do makowki wszystkie bakalie ,ktore maz znajdzie pod reka ;) )

Wykonanie :
Mleko nalezy zagotowac z ziarenkami wanilii i kora wanilii (wanielie przekrajamy wzdluz i wydobywamy ziarenka ) , oraz z cukrem , cukru dodajemy do smaku w zaleznosci jak slodkosc nam bedzie odpowiadac -u nas to jest okolo 5 lyzek.
Do gotujacego sie mleka dodajemy mak i czesto mieszajac doprowadzamy do ponownego zagotowania . Nastepnie dodajemy wszystkie bakalie i czesto mieszajac gotujemy na wolnym ogniu jeszcze okolo  15 minut.
Bulke lub bagietke nalezy pokroic w plastry. W szklanej misce ukladamy warstwe bulki i przekladamy warstwa masy makowej , ponownie bulka i tak do wyczerpania naszych skladnikow , na gorze jako ostatnia warstwa powinna sie znajdowac masa makowa.
jezeli uznamy np. ze jest zbyt suche , mozna podlac cieplym mlekiem. Przykrywamy folia spozywcza i odstawiamy w chlodne miejsce .
Jezeli zostanie nam makowki na nastepny dzien a uznamy , ze np. jest troche za sucha , to mozna ja ponownie podlac delikatnie mlekiem.
Polecm :)