piątek, 14 listopada 2014

Makaron domowy



Kilka dni temu byla u mnie w odwiedzinach moja Mama :) .
Poprosilam ja ,zeby mnie nauczyla robic makaron ,Taki jak kiedys robila jak ja bylam dzieckiem.
Jak to sie mowi ,nie Taki diabel straszny ...
Polecam kazdemu , domowy makaron to nie to samo co kupny. Tak sie zlozylo ,ze akurat mialam rosol z kaczki -alez to byla uczta dla podniebienia :).


Składniki

*0,5 kg maki
*3 jajka
*2-3 lyzki cieplej wody
*szczypta soli



Sposób przygotowania
1.
Make przesiewamy na stolnice . Robimy wglebienie . Dodajemy szczypte soli.
2.
Jajka roztrzepujemy. Dodajemy do maki i wyrabiamy.
3.
Jezeli ciasto jest za suche ,dodajemy wode porcjami
4.
Ciasto dzielimy na 2- 3 czesci ,formujemy kule i odstawiamy do odpoczecia na okolo 20 minut .



5.
Nastepnie kazda z porcji wyrabiamy jeszcze przez okolo 2 minuty i rozwalkujemy na cienkie placki .Podsypujemy minimalnie maka w razie potrzeby. Grubosc w zaleznosci od przeznaczenia makaronu.

6.
Placki pozostawiamy do podsuszenia ,nastepnie zwijamy w ruloniki i kroimy


7.
Makaron gotujemy okolo 5 min. . Czas gotowania jest zalezny od grubosci i wielkosci makaronu.
8.
Makaron mozna rowniez surowy ususzyc i przechowywac w szczelnie zamknietym pojemniku.



Rady

Warto zainwestowac w jajka od gospodarza ,wtedy bedziemy mieli ladny kolor makaronu.