poniedziałek, 15 września 2014

Karkowka pieczona na soli




Szybki ,latwy sposob na pyszna ,soczysta pieczona karkowke.
Przepis ktory jest obecny od dawna w moim domu , aczkolwiek troche zapomniany w ostatnim czasie.
Mozna upiec taka karkowke jako propozycje obiadowa plus np. kluski slaskie i ciemny sos .Do tego buraczki :)
Mozna ,podobnie jak moj maz jesc na cieplo z bulka i musztarda.
jest tez swietna wedlina na zimno.
Moge tylko was zacheci i polecic :)


Składniki

* okolo 1,3-1,5 kg karkowki
* 0,5 kg soli gruboziarnistej soli

Marynata :

* po okolo 1 lyzeczce papryki slodkiej i ostrej w proszku
* pieprz swiezo mielony
* ulubione ziola suszone (np. prowansalskie )
* lyzeczka musztardy





Sposób przygotowania
1.
Skladniki marynaty wymieszac razem.
2.
Karkowke umyc i osuszyc . Natrzec marynata i odstawic na okolo 2-3 godziny w chlodne miejsce.
3.
Blaszke wylozyc papierem do pieczenia . Wysypac na nia sol i ulozyc karkowke . Ewntualnie oczyscic z wiekszosci ziol ,bo ziola sie moga przypalic podczas pieczenia.

4.
Pieczemy w nagrzanym do okolo190- 180 st. piekarniku okolo poltorej godziny.