czwartek, 29 stycznia 2015

Soczysty filet z indyka w musztardowej skorupce , pieczony na soli






W zwiazku z tym , ze trwam w swoim postanowieniu pozbycia sie do wiosny kilku kilogramow ,wymyslam dania ktore beda choc troche dietetyczne , smaczne i zeby byly dla calej rodziny (aby uniknac podwojnego gotowania ;) ).
Pomyslalam sobie , ze na niedzielny obiad zrobie miesna pieczen . Moj wybor padl na filet z indyka .
Filet z indyka jest ciezki do przygotowania , tak aby byl fajnie soczysty . Pomyslalam sobie , ze upieke go na soli i dodatkowo zabiezpiecze musztardowa skorupka :) , podobnie przygotuje jak karkowke na soli (przepis na karkowke od dluzszego czasu jest juz na blogu ) .
Jak pomyslalam , tak zrobilam.
Filet wyszedl bardzo soczysty . Ja zjadlam z miksem salat , reszta rodziny dodatkowo miala pieczone ziemniaczki .
Pozostal spory kawalek , ktory sie okazal na zimno swietna wedlinka do kanapek.
Polecam , taki sposob przygotowania :)


Skladniki :
* 1,5 kg fileta z indyka
* 0,5 -0,7 kg soli
* sloiczek musztardy francuskiej ostrej
* skladniki marynaty :
2 lyzeczki plaskie soli , jedna/czwarta lyzeczki pieprzu kolorowego (swiezo mielonego ) , pol lyzeczki slodkiej papryki w proszku , tyle samo ostrej ,suszone ziola -u mnie bylya to mieszanka 7 ziol do salatek ,suszonych -ziola dodajemy wedlug uznania ,4 lyzki oleju





Sposob przygotowania :


1. Filet myjemy , osuszamy .

2. Skladniki marynaty laczymy ze soba i nacieramy filet z indyka .

3. Odstawiamy na 10-12 godzin .

4. Blaszke wykladamy papierem do pieczenia , wysypujemy na nia sol tak zeby nasze mieso sie na nim zmiescilo .

5. Ukladamy filet z indyka i dokladnie smarujemy z kazdej wolnej strony musztarda :


6. Pieczemy w nagrzanym do 170 st piekarniku ( gora , dol ) przez okolo 1 godzine i 20 minut .

7. Nastepnie wyjmujemy i pozostawiamy na 10 minut , aby soki rownomiernie sie po calym miesie rozeszly - dosc wazne to jest :)

8. Oczyszczamy z musztardy i soli , kroimy na pol centymetrowe plastry i podajemy np. z salat z dresingiem i pieczonymi kartoflami lub ryzem .

Taki filet jest rowniez swietna wedlina na zimna , duzo lepsza niz ta ze sklepu ;).


Polecam serdecznie !