sobota, 8 marca 2014

Krokiety z miesem




Składniki

Nalesniki :
2 - 2.5 szklanki maki
szklanka meka
szklanka wody gazowanej
szczypta soli
jajko
lyzka oleju


Farsz :
40 dkg. karkowki
20 dkg. surowego boczku wedzonego
2 cebule
marchewka
pietruszka
cwiartka selera
listek laurowy
ziele angielskie
pieprz kolorowy w zaiarenkach
sol
tluszcz do smazenia

Dodatkowo:
2 jajka
4-5 lyzek mleka
bulka tarta



  • Sposób przygotowania

    1.
    Mieso myjemy i kroimy na 3-4 kawalki. Wkladamy razem z boczkiem do garnka ,zalewamy woda i gotujemy. Zbieramy szume ,dodajemy warzywa i przyprawy wedlug uznani oprocz soli . Solimy na jakies 5 minut przed koncem gotowania. Gotujemy mieso do miekosci.
    2.
    Mieso i warzywa wyciagamy i mielimy przez maszynke o grubych oczkach.
    3.
    Cebule kroimy w kostke i szklimy . Dodajemy do farszu .
    4.
    Farsz doprawiamy do smaku sola i pieprzem . Ewentualnie majerankiem.
    5.
    Nalesniki: wszystkie skladniki oprocz oleju ,laczymy razem (np. mikserem) do uzyskania jednolitej konsynstencji. Odstawiamy na 20-30 min. .Po tym czasie dodajemy lyzke oleju i delikatnie mieszamy.
    6.
    Smazymy cienkie nalesniki nie zarumieniajac zbyt mocno -aby nam nie pekaly podczas zwijania.
    7.
    Na kazdy nalesnik nakladamy farsz i skladamy dwa boki do srodka ,nastepnie zwijamy tak ,aby powstal krokiet.
    8.
    Jajk rozklucamy z mlekiem (mozna posolic lekko ) .
    9.
    Krokiety obtaczamy w jajkach i bulce tartej i smazymy na oleju na zloty kolor.
    10.
    Podajemy np. z czystym barszczem. Smacznego.


  • Rady

    Do farszu mozna dodac podsmazone pieczarki.



  • Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz