środa, 24 września 2014
Zupa krem z pieczonej dyni hokaido
Juz dawno mial sie pojawic ten przepis ....ale jakos moje podejscia do uwiecznienia zadowolajacego na zdjeciu tej zupy spelzly na niczym ;)...uff.
Wiec wstawiam takie zdjecie jakie mam ;).
Ale nie twierdze ,ze nie bede probowac dalej ,do konca sezonu dyniowego jeszcze troche czasu jest ;).
Co do samej zupki ,to jest pyszna ,latwa w przygotowaniu i ma niesamowicie piekny kolor :)
Skladniki:
Dynia hokaido (okolo 1 kg )
4-5 duzych ziemniakow
cebula
marchewka
oraz do przyprawienia:
sol
pieprz
cukier
ocet winny
galka muszkatolowa
papryka slodka i ostra w proszku
maslo
rozmaryn ,Oregano,czosnek
Przygotowanie:
Dynie myjemy i kroimy na czesci np. osemki ,ukladamy na blaszce (mozna blache wylozyc papierem do pieczenia ) ,pomiedzy ukladamy ziola czosnek przekrojony na pol ,solimy ,pieprzymy i skkropiamy oliwa.Pieczemy w 190st. okolo 40 minut .
Po upieczeniu studzimy i oddzielamy nastepnie od skorki.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostke ,podobnie cebule i marchewke.
W garnku dusimy na masle najpierw cebule ,potem dodajemy marchewke na koncu ziemniaki ,mieszamy razem krotka chwile podsmazamy delikatnie ,dodajemy miazsz z dyni i zalewamy goraca woda ,tak aby woda byla okolo 2 cm wyzej niz warzywa. Solimy . Gotujemy warzywa do miekosci. Nastepnie nalezy wszystko razem zmiksowac i doprawic naszymi przyprawami i octem do smaku .
smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
muszę wypróbować taką wersję zupy z pieczonej dyni ....wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńGrazynko ,moja ulubiona w okresie jesienym :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam dynię hokkaido, Twoja zupka świetna!
OdpowiedzUsuńMagda ,to podobnia jak ja :). Fajna , mala ,poreczna :).
UsuńMilo mi ze do odwiedzilas moj blog.
Pozdrawiam:)
Ile dyń! Cudnie wyglądają :) Zupa z pewnością smakowała wybornie :)
OdpowiedzUsuńGin ,tyle dyn mam dzieki Mami mojego meza -ona zawsze dba o synowa :)
Usuń