środa, 24 września 2014

Zupa krem z pieczonej dyni hokaido






Juz dawno mial sie pojawic ten przepis ....ale jakos moje podejscia do uwiecznienia zadowolajacego na zdjeciu tej zupy spelzly na niczym ;)...uff.

Wiec wstawiam takie zdjecie jakie mam ;).
Ale nie twierdze ,ze nie bede probowac dalej ,do konca sezonu dyniowego jeszcze troche czasu jest ;).

Co do samej zupki ,to jest pyszna ,latwa w przygotowaniu i ma niesamowicie piekny kolor :)



Skladniki:


Dynia hokaido (okolo 1 kg )
4-5 duzych ziemniakow
cebula
marchewka

oraz do przyprawienia:
sol
pieprz
cukier
ocet winny
galka muszkatolowa
papryka slodka i ostra w proszku
maslo
rozmaryn ,Oregano,czosnek

Przygotowanie:

Dynie myjemy i kroimy na czesci np. osemki ,ukladamy na blaszce (mozna blache wylozyc papierem do pieczenia ) ,pomiedzy ukladamy ziola czosnek przekrojony na pol ,solimy ,pieprzymy i skkropiamy oliwa.Pieczemy w 190st. okolo 40 minut .




Po upieczeniu studzimy i oddzielamy nastepnie od skorki.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostke ,podobnie cebule i marchewke.
W garnku dusimy na masle najpierw cebule ,potem dodajemy marchewke na koncu ziemniaki ,mieszamy razem krotka chwile podsmazamy delikatnie ,dodajemy miazsz z dyni i zalewamy goraca woda ,tak aby woda byla okolo 2 cm wyzej niz warzywa. Solimy . Gotujemy warzywa do miekosci. Nastepnie nalezy wszystko razem zmiksowac i doprawic naszymi przyprawami i octem do smaku .

smacznego







6 komentarzy:

  1. muszę wypróbować taką wersję zupy z pieczonej dyni ....wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Grazynko ,moja ulubiona w okresie jesienym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam dynię hokkaido, Twoja zupka świetna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda ,to podobnia jak ja :). Fajna , mala ,poreczna :).
      Milo mi ze do odwiedzilas moj blog.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Ile dyń! Cudnie wyglądają :) Zupa z pewnością smakowała wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gin ,tyle dyn mam dzieki Mami mojego meza -ona zawsze dba o synowa :)

      Usuń