sobota, 8 marca 2014

Golonka pieczona z zurawina ,suszonymi sliwkami i nie tylko


Pierwszy raz zdecydowalam sie dodac do golonki suszone owoce -zurawina ,suszone sliwki ,jablka :). Wyszla pyszna z nuta rozmarynu.

Składniki

golonka tylnia
garsc zurawiny
garsc suszonych sliwek
3 marchewki
cwiartka malego selera
2 cebule
2 zabki czosnku
sol,pieprz,majeranek ,kilka ziarnek kolendry
2-3 galazki swiezego rozmarynu
0,5 litra jasnego piwa


Sposób przygotowania

1.
Golonke myjemy ,osuszamy.
2.
Sol ,pieprz ,majeranek ,przecisniete 2 zabki czosnku mieszamy i nacieramy golonke. Odstawiamy na okolo 2 godzinny (mozna rowniez na dluzej ) .
3.
Golonke umieszczamy w brytfance ,dodajemy oczyszczona marchewke (pokrojona na wieksze kawalki) ,seler oczyszczony i pokrojony w kawalki,cebule pokrojone w cwiarki ,zurawine ,suszone sliwki,kolendre oraz rozmaryn. Podlewamy 1/4 litra piwa .
4.
Przykrywamy pokrywka i wkladamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. . Pieczemy okolo 2,5 godz. Podlewajac co jakis czas pozostalym piwem. Golonka jest gotowa ,kiedy nastapi rozklejenie warstw miesa.
  • Rady

    Podajemy z frytkami ,pieczonymi ziemniakami np.


  • 3 komentarze:

    1. Bardzo ciekawy sposób na golonkę ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

      OdpowiedzUsuń
    2. Dziekuje za odwiedziny . Polecam suszone owoce w miksie z golonka :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Z suszonymi owocami jeszcze nie robiłam :)

      OdpowiedzUsuń