niedziela, 9 listopada 2014

Ges pieczona w calosci



W tym roku przywiozlam sobie szesc gesi z Polski ;) . Oto pierwsza z nich , rumiana ,aromatyczna i pyszna :)



Składniki

* Jedna sprawiona ges (okolo 4,5 do 5 kg )
* 2 kwasne jablka
* garsc suszonej zurawiny
* 3 cebule
* 2 marchewki
* 6-8 ziaren jalowca
* 3-4 gozdziki
* 1 lyzka soli
* pol lyzeczki pieprzu
* lyzka majeranku
* 3-4 zabki czosnku



Sposób przygotowania

1.
Ges umyc ,osuszyc . Pozbyc sie nadmiernego tluszczu.
2.
Sol ,pieprz ,majeranek,przecisniety czosnek wymieszac i natrzec ges dokladnie z kazdej strony i w srodku.Odstawic w chlodne miejsce na okolo 2-3 godziny.
3.
Jablka umyc i pokroic na cwiartki. Marchewki oczyscic i pokroic na centymetrowe kawalki. Cebula pokroic na cwiartki.
4.
Czesc jablek ,cebuli ,marchewki , zurawiny oraz jalowca i gozdzikow wlozyc do gesi , reszte ulozyc wokol gesi. Ges ukladamy piersiami do dolu.
5.
Ges podlac okolo 0,5 szklanki przegotowanej wody lub np. wywaru z warzyw lub drobiu.
6.
Ges nalezy piec w 200 st . przez okolo 2 i pol godzinny i nastepnie okolo 30-40 minut w 165 st. w zaleznosci od wielkosc gesi.
7.
Po okolo godzinie pieczenia nalezy zaczac podlewac ges co okolo 20 minut powstalym plynem / tluszczem.


6 komentarzy:

  1. Uwielbiam taką gęś! Ja też nadziewam jabłkami z majerankiem i żurawiną. Ja obcinam skrzydełka bo podczas pieczenia się zsychają a tak to mi się przydają potem na rosół :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dorotko ja zazwyczaj tez obcinam skrzydelka ,ale tym razem wiedzialam ze to modelka bedzie i zostawilam ;) .

    OdpowiedzUsuń
  3. gęsina to bardzo smaczne mięso , dobrze że na blogach jest co raz więcej z nią dań:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyna u mnie mozesz sie spodziewac jeszcze kilku przepisow ;) ,mam w zamrazalce jeszcze 5 sztuk ;)

      Usuń
  4. Super wygląda ta twoja gęś i zapewne tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń