W tym roku przywiozlam sobie szesc gesi z Polski ;) . Oto pierwsza z nich , rumiana ,aromatyczna i pyszna :)
Składniki
* Jedna sprawiona ges (okolo 4,5 do 5 kg )* 2 kwasne jablka
* garsc suszonej zurawiny
* 3 cebule
* 2 marchewki
* 6-8 ziaren jalowca
* 3-4 gozdziki
* 1 lyzka soli
* pol lyzeczki pieprzu
* lyzka majeranku
* 3-4 zabki czosnku
Sposób przygotowania
- 1.
- Ges umyc ,osuszyc . Pozbyc sie nadmiernego tluszczu.
- 2.
- Sol ,pieprz ,majeranek,przecisniety czosnek wymieszac i natrzec ges dokladnie z kazdej strony i w srodku.Odstawic w chlodne miejsce na okolo 2-3 godziny.
- 3.
- Jablka umyc i pokroic na cwiartki. Marchewki oczyscic i pokroic na centymetrowe kawalki. Cebula pokroic na cwiartki.
- 4.
- Czesc jablek ,cebuli ,marchewki , zurawiny oraz jalowca i gozdzikow wlozyc do gesi , reszte ulozyc wokol gesi. Ges ukladamy piersiami do dolu.
- 5.
- Ges podlac okolo 0,5 szklanki przegotowanej wody lub np. wywaru z warzyw lub drobiu.
- 6.
- Ges nalezy piec w 200 st . przez okolo 2 i pol godzinny i nastepnie okolo 30-40 minut w 165 st. w zaleznosci od wielkosc gesi.
- 7.
- Po okolo godzinie pieczenia nalezy zaczac podlewac ges co okolo 20 minut powstalym plynem / tluszczem.
Uwielbiam taką gęś! Ja też nadziewam jabłkami z majerankiem i żurawiną. Ja obcinam skrzydełka bo podczas pieczenia się zsychają a tak to mi się przydają potem na rosół :)
OdpowiedzUsuńDorotko ja zazwyczaj tez obcinam skrzydelka ,ale tym razem wiedzialam ze to modelka bedzie i zostawilam ;) .
OdpowiedzUsuńgęsina to bardzo smaczne mięso , dobrze że na blogach jest co raz więcej z nią dań:)
OdpowiedzUsuńJustyna u mnie mozesz sie spodziewac jeszcze kilku przepisow ;) ,mam w zamrazalce jeszcze 5 sztuk ;)
UsuńSuper wygląda ta twoja gęś i zapewne tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńByla smaczna i aromatyczna :)
Usuń