środa, 1 kwietnia 2015

Boczek z czosnkiem niedzwiedzim ( wedlina z szynkowara )




Kolejna wedlina z szynkowara :)
A co mi tam ;)
Tym razem malo dietetycznie , ale moja druga polowa tez musi cos od zycia miec ;).
Boczek pieknie pachnie czosnkiem niedzwiedzim !
Polecam :)


Składniki

* 70 dkg surowego boczku
* 2 lyzeczki soli do peklowania
* 2 lyzeczki zelatyny wieprzowej
* maly peczek czosnku niedzwiedziego
* plaska lyzeczka papryki slodkiej
* plaska lyzeczka majeranku
* pol plaskiej lyzeczki swiezo zmielonego pieprzu
* pol lyzeczki oregano
* pol lyzeczki tymianku

lub gotowa mieszanka do mies wedlug uznania , polecam przyprawe Szeherezada  ( http://www.tradismak.pl/pl/p/Natura-Smak-Szeherezada-S-a-40-g/151 )

Sposób przygotowania
1.
Boczek umyc , dokladnie osuszyc. Pozbyc sie skory , przekroic na pol tak aby powstaly dwie rowne czesci.
2.
Wymieszac wszystkie przyprawy +peklosol + zelatyna +posiekany czosnek niedzwiedzi i dokladnie natrzec boczek. Nastepni zlozyc tak aby sie stykal w srodku wierzchnia strona .
3.
Umiescic w szynkowarze , docisnac i wstawic do lodowki na 48 godzin.
4.
Po tym czasie wlozyc do garnka (na dnie polozyc sciereczke ) , nalac wody do 3/3 wysokosci i zagotowac doprowadzajac mieso do temperatury 90 st. Gotujemy w 90 stopniach przez 60 minut . W razie ubytku wody dolac goracej wody .
5.
Wyjac ,ostudzic calkowicie i wlozyc do lodowki na minimum 12 godzin.

Boczek przygotowalam w szynkowarze o pojemnosci 900 ml ( http://www.tradismak.pl/pl/p/Prasowanka-szynkowar-Singiel-o-pojemnosci-900-g/226 )

5 komentarzy:

  1. Pyszny boczuś :) chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faja, bardzo fajna wędlinka. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy czosnek niedźwiedzi można zastąpić zwykłym czosnkiem?

    OdpowiedzUsuń