wtorek, 31 marca 2015

Delikatny filet z indyka (domowa wedlina z szynkowara )



Kolejna udana ,domowa wedlina z szynkowara .
Delikatna,dietetyczna i smaczna !
Polaczenie fileta z indyka z przyprawa Natura Smak John (http://www.tradismak.pl/pl/p/Natura-Smak-John-a-40-g/173  ) .

Tak , tak szynkowar rozgoscil sie u nas w kuchni na dobre . Moj szynkowar jest o pojemnosci 900 ml i wcale nie jest za maly , jest w sam raz dla dwoch osob :) , mimo ze nosi nazwe SINGIEL :)   ( http://www.tradismak.pl/pl/p/Prasowanka-szynkowar-Singiel-o-pojemnosci-900-g/226  )  . Jedna wedlinka gotowa jemy a druga jest juz w przygotowaniu .
Zachecam do wyprobowania , mieszanke przypraw mozemy dodac wedlug wlasnego gustu :)


Skladniki :
*60-70 dkg fileta z indyka
* 2 plaskie lyzeczki peklosoli
* 2 plaskie lyzeczki zelatyny wieprzowej
* 3 lyzeczki przyprawy John (lub innej wedlug uznania )



Wykonanie :
* Filet myjemy , osuszamy , pozbywamy sie wszystkich zbednych blon i kroimy w sredniej wielkosci kostke . Mieso umieszczamy w misce , dodajemy przyprawe , zelatyne ,peklosol i wszystko dokladnie mieszamy reka.

* Mieso umieszczamy w szynkowarze , dokladnie dociskamy aby pozbyc sie powietrza .

* Szynkowar zamykamy i wkladamy do lodowki na 24-48 godzin .

* Po uplywie tego czasu szynkowar umieszczamy w garnku ( na dnie powina byc sciereczka ) , nalewamy wody do 3/4 wysokosci szynkowara , ewentualnie gdyby nam ubylo w pozniejszym czasie , dolewamy goracej wody ).

* Doprawadzamy mieso do temperatury 80 st . (mierzymy specjalnym termometrem do miesa ) i gotujemy okolo 50 minut.
* Nastepnie nalezy szynkowar wyjac , pozostawic do calkowitego ostygniecia i wlozyc do lodowki na min. 12 godzin.

*Po tym czasie wyjmujemy wedline (w razie trudnosci z wyjeciem , polewamy szynkowar goraca woda ) .

Zycze smacznego i goraco zachecam do samodzielnego wykonywania domowych wedlin. Naklad pracy jest naprawde maly a efekt swietny .

4 komentarze:

  1. Pyszna domowa wędlinka :)
    Chudziutka, idealna dla osób na diecie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu , fakt -robilam pod moja diete ta wedlinka . Nastepna w kolejce wedlina jest pod meza , bo boczek , choc ja tez zjadlam kawalek :)

      Usuń
  2. Nie ma jak domowa wędlina, u mnie dziś kurczak nadziewany też jako wędlina.

    OdpowiedzUsuń