wtorek, 19 sierpnia 2014

Kalafior w miesnym okryciu










Przepis ktory znalazlam na jednej z grup kulinarnych na FB . Na tej grupie jest znany pod nazw MOZG ;) . Bardzo duzo osob wyprobowalo ,wiec postanowilam i ja :). Lekko przepis zostal przez ze mnie zmodifikowany . Podalam z pieczonymi ziemniakami i sosem z kurek.
Składniki


* 1 kalafior sredniej wielkosci
 * 75-80 dkg karkowki
 * 30 dkg surowego boczku (w cienkich plasterkach)
 * sol,pieprz , majeranek ,paryka slodka i ostra w proszku
 * lyzka musztardy
 * sucha bulka + mleko do namoczenia
 * cebula
 * zabek czosnku



Sposób przygotowania
1.
Kalafiora nalezy obgotowac przez 7 minut.Wyjac z wody i dokladnie odsaczyc.
2.
Karkowke mielimy. Nastepnie dodajemy przyprawy ,musztarde i,namoczczona ,odcisnieta bulke , przecisniety zabek czosnku i drobno pokrojona cebule - dokaldnie mieszamy.
3.
Kalafior ukladamy na blaszce do pieczenia nasmarowanej olejem. Obkladamy rownomiernie miesem i plastrami boczku.
4.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. (gora ,dol) przez okolo 50 min.

Rady
Zeby boczek pokroic w cienkie plastry ,nalezy go dobrze schlodzic.
 Wokol kalafiora mozna poukladac ziemniaki i razem upiec . nalezy pamietac ,aby ziemniaki byly takiej odmiany ktora sie piecze okolo 50 min. .
 Ja podalam z sosem z kurek.


10 komentarzy:

  1. Pierwszy raz widzę kalafiora w takiej postaci i muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem - pomysłu i wykonania!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestes kochana :). Co prawde pomysl nie moj ,jedynie lekko go zmodyfikowalam jezeli chodzi o czas obgotowywania kalfiora i czasu i temperatury pieczenia .No i miesko zrobilam rowniez po swojemu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem zachwycona! Świetny pomysł :)

    Zapraszam również do mnie : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Klaudia dziekuje :).
    Z mila checia odwiedze zaraz Twoj blog :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale super danie, nigdy takiego nie jadłam ani nie robiłam :-) wygląda pysznie, zapisuje sobie przepis :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Marzena ,ciesze sie ze Ci sie podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo ciekawy ten kalafior...muszę wypróbować,oj kusi.Dzięki za odwiedzinki...pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Grazynko ,dosc szybko sie robi . Moim zdaniem z sosoem smakuje lepiej niz bez . Ja zrobilam sos z kurek ,ale mysle ze pieczarkowy lub grzybowy beda tez swietne:)

    P.S.
    Dziekuje za rewizyte :)
    Pozdrawiam
    Ula

    OdpowiedzUsuń
  9. sos z kurek to najlepszy sos na świecie (wg moich upodobań) kalafior też boski, oj chyba sie kiedyś wybiorę do Ciebie na taki pyszny obiadek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obiecujesz ? :) Za tydzień zaliczam ostatni egzamin i wtedy jestem otwarta na wszelkie odwiedziny :)

      Usuń