wtorek, 22 lipca 2014

Makaron z sosem a´la bolognese

 
 
 
 
 

 
 


Czesto gosci u nas w domu taki sos :) . Nie ma co sie dziwic , bo jest smaczny , szybki i dzieci go uwielbiaja :)
Sosy z torebki nie maja z tak samodzielnie wykonanym sosem szans :)



Składniki

* 30 dkg. karkowki
* 20 dkg.wolowiny
* 2 lodygi selera naciowego
* 1 marchewka
* cebula
* 1-2 zabki czosnku
* pomidory krojone lub pasta pomidorowa w kartonie lub puszce (ok.400 g)
* sol ,pieprz ,cukier,oregano,bazylia
* makaron (ulubiony )
+ parmezan



Sposób przygotowania
1.
Karkowke i wolowine mielimy.
2.
Seler i marchewke czyscimy. Selera kroimy w okolo pol centymetrowe kawalki. Marchew kroimy w plasterki lub scieramy na tarce (duze oczka). Cebule kroimy w kostke .Czosnek siekamy.
3.
W naczyniu rozgrzewamy oliwe ,dodajemy cebule ,seler i marchewke i smazymy przez okolo 3 minuty ,dodajemy czosnek ,mieszamy i dodajemy mieso.
4.
Mieso nalezy smazyc do lekkiego zarumienia i rozbijac grudki.
5.
Zalewamy nasza mieszanke przetartymi pomidorami .Jezeli mamy krojone pomidory ,nalezy je zmiksowac. Dodajemy okolo pol lyzeczki cukru ,mieszamy , przykrywamy pokrywka i dusimy okolo 10min. ,mieszajac od czasu do czasu. Nastepnie odkrywamy i pozwalam aby nadmiar plynu odparowal a sos zgestnial. Doprawiamy sola ,pieprzem ,oregano,ewentulanie papryka slodka lub ostra. Ja rowniez lubie dodac swiezej bazyli.
6.
Makaron gotujemy .
7.
Podaje na dwa sposoby ,´.Jezeli wiem ,ze sos zostanie zejedzony naraz ,to makaron dodaje w calosci do sosu i mieszam. Jezeli gotuje na dwa dni np. to podaje tak jak na zdjeciach. Posypujemy swiezo startym parmezanem. Smacznego.

4 komentarze: