wtorek, 22 lipca 2014

Placuszki z jablkami i cynamonem (z dodakiem kaszy mannej )

 
 


 
 
 
Delikatne w smaku ,troche inne od tradycyjnych racuchow ,ale rownie smaczne :).
Ja robie bez dodatku proszku do pieczenia lub sody ,dlatego ze moje dzieci wola takie bardziej plaskawe ;) .Jezeli ktos chce zeby wyrosly bardziej ,nalezy dodac plaska lyzeczke proszku do pieczenia.
 

Składniki

* 2 jajka
* pol szklanki kaszy mannej (szkl. o pojemnosci 200ml )
* 1,5 szklanki maki
* 250ml maslanki
* 3 lyzki cukru
* cukier waniliowy
* plaska lyzeczka proszku do pieczenia
* 1 sredniej wielkosci jablko
* lyzeczka cynamonu do jablek i lyzeczka do posypania
* cukier puder
 

Sposób przygotowania

1.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym .
2.
Do ubitych jaj ,dodajemy pomalu maslanke i dalej miksujemy.
3.
Nastepnie dodajemy malymi porcjami kasze manna ,make wymieszana z proszkiem i szczypta soli i delikatnie mieszamy.
4.
Przykrywamy sciereczka i oddstawiamy na 30 minut.
5.
Jablko kroimy w male plasterki i mieszamy z lyzeczka cynamonu ,dodajemy do ciasta.
6.
Rozgrzewamy olej na patelni i smazymy male placuszki. Odsaczamy z nadmiaru tluszczu na reczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Smacznego.
  • Rady

    Placuszki nie wyrastaja tak wysoko ,jak np. racuchy -ale mimo to sa rownie smaczne :).


    Mozna je rowniez podac z lodami waniliowymi .

  •  

    8 komentarzy:

    1. Odpowiedzi
      1. Dziekuje . Lubiane przez moje dzieci :)

        Usuń
    2. Z dodatkiem kaszy manny jeszcze nie próbowałam. Niedługo nadrobię :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Wychodza takie troche inne ,delikatne . Ja nie dodaje zadnego spulchniacza ,ze wzgledu na dzieciaki ,ktore wola takie mniej wyrosniete :)

        Usuń
    3. Jak tak patrzę na zdjęcia, to takie plaskawe wcale nie są, a apetyczne owszem :)

      OdpowiedzUsuń
    4. :)
      Chodzilo mi z ta plaskoscia o to ,ze sa bardziej niz np. tradycyjne racuchy ,ale innych moje dzieci nie rusza ;).
      Pozdrawiam i dziekuje za odwiedziny:)

      OdpowiedzUsuń
    5. świetne, chętnie bym zjadła:)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Justyna ,zapraszam do wyprobowania przepisu :)

        Usuń