piątek, 16 października 2015

Zupa z dyni z imbirem i karmelizowanymi orzechami wloskimi



Nowe dla mnie ,ale bardzo ciekawe i smaczne polaczenie smakow.
Zupa na chlodne jesiene dni. Dla milosnikow pikantnych dan.
Jezeli ktos lubi eksperymentowac ze smakie , moze dodac sobie rowniez ser fetta, ale ostrzegam nie kazdemu takie polaczenie smakuje.


Składniki

*1 dynia hokaido
*2 male marchewki
*4 kartofle
*1 kawalek imbiru (wielkosci orzecha wloskiego)
*1 sredniej wielkosci cebula
* okolo 2 lyzek octu winnego (do smaku)
* okolo 1-1.5 litra bulionu warzywnego
*1 plaska lyzeczka mielonej slodkiej papryki
* szczypta galki muszkatolowej
* lyzka cukru

Dodatkowo:
rozmaryn ,oregano,czosnek,maslo

oraz:
*2 lyzki orzechow wloskich
*3 lyzki zukru
*szczypta mielonego ziela angielskiego

Sposób przygotowania
1.
Dynie myjemy i kroimy na czesci np. osemki ,ukladamy na blaszce (mozna blache wylozyc papierem do pieczenia ) ,pomiedzy ukladamy ziola czosnek przekrojony na pol ,solimy ,pieprzymy i skkropiamy oliwa.Pieczemy w 190st. okolo 40 minut .Po upieczeniu studzimy i oddzielamy nastepnie od skorki.
2.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostke ,podobnie cebule i marchewke.Imbir obieramy i scieramy na tarce do warzyw (duze oczka).
3.
W garnku dusimy na masle najpierw cebule razem z imbirem ,nastepnie dodajemy marchewke na koncu ziemniaki ,mieszamy razem krotka chwile podsmazamy delikatnie ,dodajemy miazsz z dyni i zalewamy goracym bulionem ,tak aby bulion byl okolo 2 cm wyzej niz warzywa. Delikatnie solimy i gotujemy warzywa do miekkosci.
4.
Nastepnie nalezy wszystko razem zmiksowac i doprawic naszymi przyprawami i octem do smaku .
5.
Na suchej patelni wymieszac cukier i mielone ziele angielskie i skarmelizowac.Orzech posiekac na mniejsze kawalki ,dodac do karmelu. Nalezy dokladnie polaczyc ze soba oba skladniki. Ostudzic na papierze do pieczenia
6.
Orzechy dodajemy tuz przed podaniem , na porcje zupy 2-3 orzechy.

4 komentarze:

  1. zrobiłam tą zupkę, ale niestety imbir mi nie pasuje, zbyt intensywny zapach, ale bazylii i ziół prowansalskich i świeżej kolendry też nie znoszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwestia smaku a smakach się nie dyskutuje ; ). Mi takie połączenie smakowało. Ziół prowansalkich też nie lubię, resztę wymienionych przez Ciebie uwielbiam, zwłaszcza kolendre ;)

      Usuń
  2. uwielbiam zupe z dynii z imbirem, reszty przypraw nie dawałam ale musze spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo zdrowa taka zupa, zresztą zupę z dyni uwielbiam. Jak szukacie, pomysłu na zdrowe i smaczne, a w dodatku całkiem szybkie przekąski do wykonania w domu, to tutaj cała masa pomysłów: http://www.jestemfit.pl/artykuly/porady/kulinarne-inspiracje-pomysly-na-dietetyczne-przekaski

    OdpowiedzUsuń