środa, 14 października 2015

"Brzoskwiniowe Love " (tort makowo-brzoskwiniowy)



Tort ktory zrobilam sama sobie ;).
Moj tort urodzinowy. Zdjecia robione na szybko. Zapewniam ,ze tort jest bardzo pyszny.



Składniki:




Biszkopt makowy:
6 białek
3/4 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
1/2 szkl. maku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Biszkopt:
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
łyżeczka proszku do pieczenia




Skladniki masy:

800 ml slodkiej smietany 30%
2 galaretki cytrynowe

Dodatkowo:
kwaskowaty dzem

1 puszka brzoskwin

dowolna dekoracja




* szklanka o pojemnosci 250 ml


Sposób przygotowania


1.Biszkopta makowy: Bialka ubic z cukrem ,dodac malymi porcjami przesiana make ,proszek do pieczenia ,mak i delikatnie wymieszac . Nalezy piec 25 minut w temperaturze 180 st. . Wymiary tortownicy to 24 cm lub tortownica w ksztalcie serca o podobnej wielkosci . Przestudzic i przekroic . Jeden placek posmarowac powidlami ,przykryc drugim.

2.Zoltka plus dwa jajka ubic z cukrem na puch. Nastepnie malymi porcjami dodawac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i delikatnie polaczyc. Pieczemy w 180 st. przez 25 min. . Wielkosc blaszki taka sama jak w biszkopcie makowym.Przestudzamy i przekrajamy na pol.

3.Galaretki : galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 350 ml wody .

4.Owoce odsaczamy i osuszamy.

5.Smietane ubijamy ,nastepnie dodajemy zaczynajaca tezec , ale jeszcze plyna galaretke i dokladnie laczymy ze soba te dwa skladniki.

6.Kladziemy najpierw jedna polowe biszkopta z zoltek ,na to wykladamy mase i ukladamy brzoskwinie pokrojone w czastki (wciskajac je w mase ), nastepnie biszkopt makowy ,nastepnie ponownie mase ,przekladamy pozostalym biszkoptem z zoltek .

7. Dekorujemy wedlug uznania .

8. Tort najlepiej przygotowac dzien wczesniej i odstawic w chlodne miejsce , najlepiej do lodowki . 10 minut przed podaniem ciasto powinno postac w temperaturze pokojowej i w tym czasie dekorujemy .​

15 komentarzy:

  1. Piękny , mak suchy czy mielony , pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny , mak suchy czy mielony , pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapomniala Pani podac skladnikow masy! Bylo pytanie wyzej,tak mak dajemy suchy,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podalam : Dodatkowo:

      800 ml slodkiej smietany 30%
      2 galaretki cytrynowe
      :)
      To sa wlasnie skladniki masy .

      Usuń
  4. a gdzie mozna kupic takie fajne male serduszka?

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja mam pytanie czym otoczony został tort na zewnatrz bita smietana ? Czy czyms innym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest ta sama masa ,która jest w środku. Wystarczy jej na pokrycie tortu. Jak tylko będę miała dostęp do komputera, to napiszę jaśniej. Teraz widzę, że tego nie dopisałam.

      Usuń
    2. Dziekuje za odpowiedź:) mąż w poniedziałek chce go upiec córce na urodziny wygląda tak apetycznie że goście będą zachwyceni :)

      Usuń
    3. Tort jest bardzo dobry w smaku, do tego smakuje bardzo delikatnie jak pianka. Zamiast brzoskwin można dodać np. maliny. Chociaż w obu wersjach smakuje dobrze. Proszę dać znać i wszystkiego najlepszego dla córki z okazji urodzin :)

      Usuń
    4. Witam :) tort gotowy moze nie idealny ale jak na pierwszy raz wyszedl ok :) goscie byli zachwyceni poniewaz trafil w gusta nawet najbradziej wybrednych, nie za slodki nie za kwasny wrecz idealny :) zrobilismy kilka modyfikacji w postaci formy okraglej 26cm, z zewnatrz byl otoczony bita smietana tylko a nie jak w przepisie masa, dzem wybralismy z czarnej porzeczki co okazalo sie dosc trafne :) polecam przepis tort zajmuje troche czasu ale jest tego wart:) podzieliłabym sie z wami zdjeciami jednak nie idzie ich wstawic :) pozdrawiam

      Usuń
    5. Bardzo się cieszę :) . Dziękuję, również za komentarz :). Zachęcam do dodania zdjęcia na moim kącie na FB https://m.facebook.com/KulinariaUli/?ref=bookmarks
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń