poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Ketchup




Bardzo smaczny, wykonony domowym sposobem :).
Jego ciemna, intensywna barwa i swietnia konstyntencja, jest zasluga dlugiego redukowania/smazenia pomidorow.
Ja zrobilam wersje lagodna, ale jezeli ktos lubi bardziej pikantna wersje, nalezy dodac dodatkowo papryczke chilii.
Jezeli ktos lubi robic przetwory domowe, to polecam bardzo.

Przyznaje sie, ze moja wersja, jest wersja dla leniwych. Ja nie zdejmowalam skory z pomidorow ;).
Podaje przyblizona ilosc przypraw, bo wszystko bedzie zalezalo od tego jakiej jakosci pomidorow uzyjemy, nalezy doprawic tak aby wam smakowalo.


Skladniki:
*3 kg miesistych pomidorow
*ok. 3 lyzek cukru
*2-3 lyzki octu do salatek
*plaska lyzeczka soli
*2 listki laurowe
*8-10 ziarenek pieprzu kolorowego
*3 ziarenka jalowca
*lyzeczka slodkiej ewntualnie ostrej papryki w proszku
*3 lyzki suszonych lub swiezych ziol do dan wloskich
*2 male cebule
*2 zabki czosnku

Wykonanie :
1. Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w kostke ,czosnek siekamy.
2. W duzym garnku o grubym dnie, nalezy cebule z czosnkiem zeszklic.
3. Pomidory myjemy i kroimy na cwiartki lub osemki. Wrzucamy do garnka ( dodajac w tym momencie ziola,listek laurowy,pieprz,jalowiec)i na wolnym "ogniu" pozwalamy odparowac nadmiarowi plynu. Kiedy miazsz z pomidorow bedzie bardzo miekki, przecieramy pomidory przez sito i nadal redukujemy do uzyskania odpowiedniej konstyntencji. Doprawiamy octem,sola,pieprzem mielonym,cukrem i papryka i smazymy jeszcze przez okolo 10 minut, czesto mieszajac aby zapobiec przypaleniu sie ketchupu.Nastepnie ketchup nalezy zmiksowac (ta czynnosc nada gladkosci naszemu ketchupowi).
4. Przekladamy do czystych,wyparzonych sloiczkow i goracy jeszcze zakrecamy. Mozemy w lodowce trzymac do miesiaca czasu, jezeli zrobicie wiekszoa ilosc na dluzej, nalezy sloiczki dodatkowo zapasteryzowac.

2 komentarze:

  1. Piękny kolorek no i zapewne przepyszny bo bez dodatku chemii :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musze przyznac , ze naprawde jest smaczny -to zasluga dobrej jakosci pomidorow :).

      Usuń