poniedziałek, 6 lipca 2015

Ciasto wysmienite z malinami i jagodami



Przepyszne , bardzo delikatne ciasto . Ciasto , ktore polecam na roznego rodzaje imprezy rodzinne . Wychodzi go bardzo duzo , goscie beda zachwyceni , kazdy bedzie prosil o przepis :) . Ciasto ktore zawsze wychodzi . Mozna przygotowywac z roznymi owocami , np. truskawkami , brzoskwiniami . Mozna przygotowac rowniez bez owocow i bedzie rowniez pyszne .
Polecam bardzo !



Biszkopt makowy:
10 białek
1 szkl. mąki*
3/4 szkl. cukru
1/2 szkl. maku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Biszkopt:
10 żółtek
2 jajka
10 łyżek cukru
10 łyżek mąki
łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

700 ml slodkiej smietany 30%
2 galaretki cytrynowe
2 galaretki malinowe
250 g malin
250 g jagod
kwaskowate powidla
polewa czekoladowa do dekoracji
ewetualnie inne dekoracje (wedlug uznania)

* szklanka o pojemnosci 250 ml


Sposób przygotowania


1.Biszkopta makowy: Bialka ubic z cukrem ,dodac malymi porcjami przesiana make ,proszek do pieczenia ,mak i delikatnie wymieszac . Nalezy piec 25 minut w temperaturze 180 st. . Wymiary blachy 25*33 cm . Przestudzic i przekroic . Jeden placek posmarowac powidlami ,przykryc drugim.

2.Zoltka plus dwa jajka ubic z cukrem na puch. Nastepnie malymi porcjami dodawac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i delikatnie polaczyc. Pieczemy w 180 st. przez 25 min. . Wielkosc blaszki taka sama jak w biszkopcie makowym.Przestudzamy i przekrajamy na pol.

3.Galaretki : galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 350 ml wody , galaretki malinowe podobnie .

4.Owoce myjemy i osuszamy.

5.Smietane ubijamy ,nastepnie dzielimy na dwie rowne czesci , do jednej czesci smietany doajemy dobrze przestudzona (lekko sie scinajaca) galaretke cytrynowa i szybko mieszamy aby grudki nie powstaly. Podobnie postepujemy z druga polowa smietany , dodajac galaretke malinowa.

6.Kladziemy najpierw jedna polowe biszkopta z zoltek ,na to wykladamy malinowa mase i ukladamy maliny i jagody (wciskajac je w mase ), nastepnie biszkopt makowy ,nastepnie cytrynowa mase ,przekladamy pozostalym biszkoptem z zoltek .

7. Dekorujemy wedlug uznania cukrem pudrem lub polewa czekoladowa.

8. Ciasto najlepiej przygotowac dzien wczesniej i odstawic w chlodne miejsce , najlepiej do lodowki . 10 minut przed podaniem ciasto powinno postac w temperaturze pokojowej.



POLECAM ROWNIEZ :
Rolada biszkoptowa z truskawkami i galaretka



Zebra a moze rybka

4 komentarze: