poniedziałek, 16 lutego 2015

Pikantne zeberka (pieczone w piekarniku )



Zeberka.... , zeberka uwielbiam !
Bardzo lubie wlasnie takie pikantne , choc reszta rodziny kreci nosem ;) , wola lagodniejsza wersje :)

To nic , wiecej dla mnie zostaje ;) .



Skladnki :
* 1-1,5 kg zeberek w paskach
* Marynata : 1 lyzeczka papryki slodkiej
1 lyzeczka papryki ostrej
1 lyzka musztardy ostrej
1 lyzeczka soli
cwierc lyzeczki swiezo zmielonego pieprzu
6-7 lyzek oleju
lyzka majeranku
1 lyzeczka miodu
ewentualnie , wedlug uznania troche platkow Chili (ja dodalam )
* cebula , 2 zabki czosnku


Wykonanie :
* Zeberka umyc , osuszyc ,podzielic na porcje
* Cebule obrac , pokroic w osemki. Czosnek obrac i posiekac.
* Skladniki marynaty wymieszac
* Zeberka dokladnie natrzec marynata , dodac cebule i czosnek i odstawic na kilka godzin w chlodne miejsce . Najlepiej przygotowac dzien wczesniej.
* Piekarnik nagrzewamy do 180 st . i pieczemy nasze zeberka (podlane polowa szklanki goracej wody) w zamknietym naczyniu przez okolo 1 i 20 minut . Czas pieczenia moze sie roznic od podanego czasu , ze wzgledu na jakosc miesa . Kilka razy mi sie juz zdazalo , ze np . zeberka byly szybciej gotowe lub potrzebowaly nawet 20 minut dluzej w piekarniku. Dlatego po okolo godzinie nalezy sprawdzic , czy sa juz dobre czy jeszcze potrzebuja troche :)

7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Ciesze sie , zachecam do wyprobowania przepisu :)

      Usuń
  2. Łał Ula ale te żeberka apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieki :) . Powiem Ci , ze mialam obawy co do zdjecia i dlatego czekalo 3 miesiace w kolejce :)

      Usuń
  3. Wyglądają świetnie! Ja robiłam w miodzie i musztardzie, też polecam! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iza a mozesz podac skladniki /proporcje do marynaty ?

      Usuń
  4. Czekają w marynacie. Mam nadzieję, że będą udane :)

    OdpowiedzUsuń