czwartek, 15 stycznia 2015

Danie jednogarnkowe a´la Lasagne



Wariacja na temat Lasagne .
Warjacja ktora zagosci w naszym domowym menu na stale , poniewaz wszystkim bez wyjatku smakowalo.
W jednym garnku spotykaja sie skladniki na tradycyjna Lasagne , potem laduja w miseczce na zupe z pieknym kleksem sera Ricotta wymieszanego z Creme Fraiche.
Polecam wyprobowac :)



Skladniki dla 6 osob :

*2 cebule
*2 zabki czosnku
*2 marchewki
*150 gram selera (bulwy)
*600 gram karkowki (mozna pomieszac z wolowina pol na pol )
*125 g sera Ricotta
*150 g creme fraiche
*75 g parmezanu w calosci
*2 kartony przetartych pomidorow ( po 500 ml)
*3 lyzki przecieru pomidorowego
*150 g makaronu szerokie wstazki lub na lazanki
*przyprawy : 2 lyzki Oregano suszonego,swieza bazylia,2 lyzeczki slodkiej papryki ,1 lyzeczka ostrej papryki ,2 lyzeczki cukru,sol ,pieprz




Sposob przygotowania:

1. Mieso myjemy ,osuszamy i mielimy.

2.Cebule kroimy w kostke ,czosnek siekamy .

3.Marchewke i seler kroimy w drobna kostke.

4.W glebokim garnku rozgrzewamy olej i szklimy cebule oraz czosnek. Dodajemy mieso i dobrze obsmazamy , rozbijajac grudki.Dodajemy marchewke i seler , oraz przecier pomidorowy i przez chwile razem smazymy.Dodajemy Oregano ,obie papryki .

5. zalewamy 1/2 literm goracej wody ,oraz przetartymi pomidorami . Dodajemy cukier i dusimy pod przekryciem okolo 15 minut.

6.Dodajemy makaron i gotujemy przez Taki czas jaki jest podany na opakowaniu makaronu.

7.Doprawiamy sola i pieprzem w momencie dodania makaronu.

8.Ricotta i creme fraische mieszamy na gladka mase , doprawiamy sola i pieprzem . Parmezan scieramy na tarce .

9. Lasagne-zupe nakladamy do miseczek , dodajemy kleks (okolo lyzki ) mieszanki ricotty , oraz posypujemy kilkoma listkami swiezej bazyli.


4 komentarze:

  1. pysznie :) u mnie tez ostatnio krolowała lasagne z ravioli :) uwielbiam makarony :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uwielbiam lasagne taką składającą się z dwóch warstw... Mięsnej i ze szpinakiem :) pychota!

    OdpowiedzUsuń