środa, 19 listopada 2014

Boczek pieczony z mocna nuta majeranku




Pyszny ,aromatyczny pieczony boczek. Mozna jesc go na cieplo ,mozna na zimno .Polecam z musztarda ,chrzanem lub cwikla .
Pieknie bedzie pachnialo podczas pieczenia . Do tego pyszny chleb wiejski ! :)


Składniki

* boczek ze skora okolo 1,5 kg
*2 lyzki majeranku suszonego
*2 plaskie lyzeczki soli
*pol lyzeczki pieprzu
*3 zabki czosnku


Sposób przygotowania

1. Boczek umyc . Skore ponacinac w kwadarcik .
 
2. Sol ,pieprz ,majeranek i przecisniety czosnek rozetrzec ze soba.
 
3.  Nastepnie natrzec dokladnie boczek i odstawic w chlodne miejsce na 5-6 godzin.
 
4. Boczek ukladamy skora do gory . Boczek pieczemy w 180 st . przez okolo 2 godziny . piec minut  , przed koncem pieczenia ,wlaczamy funkcje grilla i pieczemy w temperaturze 220 st. ,zeby nam sie skora ladnie zarumienila.








7 komentarzy:

  1. Ja jeszcze dodaję nasiona kopru, tak jak moja babcia i mama. Od biedy można dodać nasiona kminku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mhy ,pewnie ze swietny pomysl . Nastepnym razem chetnie dolorze . Dzieki ,za typ :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny boczuś, świetnie się prezentuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, zjadłabym taką kanapkę z pieczonym boczkiem. Aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. A gdzie kminek,to cały smak i zapach,bez niego ani rusz przy takim boczusiu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grazia,mi akurat tak doprawiony smakuje. Kminek lubię w daniach z kapustą lub w pieczywie. Ale myślę, że na pewno ktoś skorzysta z Twojej podpowiedzi :). Teraz mam pomysl na jeszcze inny boczek,ale najpierw muszę kupic jakiś ładny kawałek kupić.

      Usuń