czwartek, 11 września 2014

Salatka z burakow,papryki ,marchewki z dodatkiem cebuli (w sloikach )

 
 
 
 





Moja najulubiensza z najulubienszych salatek zimowych :) .
Niezmienie juz od kilku lat :)
Szczerze polecam :)







Składniki

7 burakow czerwonych (duzych )
7 papryk czerwonych (malych ,srednich)
7 cebul (malych)
7 marchewek (duzych)
listek laurowy,kilka ziarenek pieprzu kolorowego,5-6 ziarenek ziela angielskiego
200 ml octu 10 %
200 oleju rzepakowego
1 lyzka cukru
1 lyzeczka soli


Sposób przygotowania
1.
Buraki gotujemy w lupinkach ,ostudzamy i scieramy na tarce do warzyw z duzymi oczkami.
2.
Marchewke obieramy i scieramy na tarce do warzyw z duzymi oczkami.
3.
Papryke i cebule kroimy w kostke.
4.
Wszystkie warzywa laczymy ze soba ,dodajemy ocet ,olej ,listek laurowy,pieprz ,ziele angielskie ,cukier ,sol i razem mieszamy. Odstawiamy na 5-6 godzin i co Jakis czas mieszamy .
5.
Przekladamy do wyparzonych sloikow ,dokladnie zakrecamy .
6.
Ukladamy w garnku -pod sloiki ukladamy sciereczke ,nalewamy wode do 3/4 wysokosci sloikach i pasterezujemy przez 20 min. od czasu kiedy woda zacznie bulgotac.
7.buraki - krok 7
Nastepnie ukladamy do gory dnem nasze sloiki i zostawiamy na kilka godzin ,ja zostawiam zawsze na okolo 24 godziny ,dla pewnosci.



Rady

8 komentarzy:

  1. Sałatka wygląda smakowicie,ja robię podobną,tylko bez marchewki,też jest pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paszna ,pyszna :) .Nawet dosc znana i prawie kazdy ma swoja wersje :)

      Usuń
  2. będzie świetna do zimowych obiadów:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak do zimy dotrzyma ;). 4 sloiki rozdane -dwa zjedzone ;) . Musze na wszelkie ale ,jeszcze jedna partie zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale u Ciebie sielsko, chciałoby się wpaść na kawę. Buraczki mam jeszcze prze sobą, może zrobię wg, Twojej receptury :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zabieram się za przygotowanie tej sałatki myślę że będzie pyszna

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy bez gotowania zalewy i składników przed pasteryzacją sałatka będzie ok

    OdpowiedzUsuń