środa, 28 maja 2014

Łosoś grilowany podany w towarzystwie zielonych szparagow i salatki a´la cesar

 
 
 
 
Bardzo prosty ,szybki i dietetyczny pomysl na obiad . Wspaniale smakuje takie polaczenie.
Polecam :)

 

 

 

Składniki

Dla 4 osob:
600-700 dkg lososia ze skora
tymianek swiezy
50 dkg zielonych szparagow
salata rzymska
3-4 pomidory koktajlowe
bazylia
mala cebula
cytryna lub limonka
kromka chleba tostowego
5 dkg sera fetta
olej rzepakowy
sol,pieprz
lyzeczka musztardy
ocet winny (do salatek)
 
 
 

Sposób przygotowania

1.
Łosoś podzielic na 4 czesci . Kazda czesc doprawic sola i pieprzem,natrzec delikatnie tymiankiem (wczesnie nalezy go delikatnie rozetrzec w palcach ,aby wydobyc aromat tymianku) ,skropic sokiem z cytryny lub limonki od strony bez skory.
2.
Odstawic na moment w chlodne miejsce.
3.
Szparagi oczyscic i odciac twarda czesc.
4.
Salate umyc i porwac na mniejsze kawalki. Pomidory umyc i pokroic na polowki lub cwiartki.Ser Fetta pokroic na male kawalki.Cebule kroimy w drobna kosteczke Chleb tostowy pokroic na kwadrciki i zrobic grzanki na dobrze rozgrzanej patelni z odrobina masla. Z musztardy ,octu winnego i oleju ,soli ,pieprzu i cukru -ucieramy jednolity dresing.
5.
Rozgrzewamy grilla ,smarujemy delikatnie olejem. Łosoś kladziemy na grillu od strony skory i grillujemy okolo 6 minut . Odwracamy na druga strone i grilujemy okolo 4 min. w zaleznosci od grubosci kawalkow.
6.
W tym samym czasie rozgrzewamy patelnie na ktorej smazymy szparagi .Do smazenia uzywamy masla. Szpargi smazymy okolo 10 min.
7.
Skladniki na salatke laczymy z dresingiem . Wszystko ukladamy na cieplych talerzach .
8.
Smacznego !
 
 
 
 
Grilluj z łososiem norweskim!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz