piątek, 14 marca 2014

Salatka ryzowa z brokulem i salami

 
 
 
Salatka dla wielbicieli salami. Ja osobiscie nie przepadam ,ale domownic lubia :). Zamiast  salami mozna dodac szynke .


Składniki

Dla 4 osob :
150 g ryzu (jasminowy ,risotto)
300-350 ml wywaru warzywnego
40 dkg brokula
1 zolta paprika
1 cebula
200g salami
tymianek


Dresing:
3 lyzki majonezu
150 jogurtu
1-2 lyzki octu do salatek
1 lyzka oliwki z oliwek
sol zilowa
swiezo zmielony pieprz
cukier


Sposób przygotowania

1.
Ryz ugotowac w wywarze . Ostudzic .
2.
Brokula podzielic na rozyczki ,umyc i ugotowac aldente (okolo 8 min. ) . Ostudzic.Wode w ktorej byl gotowany brokul nalezy zostawic ,przyda sie w momencie ,gdyby sos byl za gesty.
3.
Papryke umyc ,osuszyc i podzielic na okolo 2 cm czesci
4.
Przygotowanie dresingu: mieszamymajonez ,jogurt ,oliwe z oliwek ,ocet I doprawiamy do maku sola ,pieprzem ,cukrem.
5.
Tymianek myjemy ,osuszamy i siekamy .
6.
Salami kroimy w paseczki.
7.
Salami ,ryz ,warzywa ,tymianek i dressing laczymy razem. Gdyby salatka byla za sucha ,nalezy dodac 3-4 lyzkami wody z gotowania brokulow . Jezeli ktos lubi papryke w proszku ,mozna doprawic rownie paprika (ja nie doprawialam). Salatke odstawiamy do przegryzienia sie smakow.
  • Rady

    Salami mozna zastapic szynka lub inna wedlina

  • Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz