czwartek, 20 lutego 2014

Pizza z szynka i pieczarkami




Moje dzieci Vanessa (4,5 lat ) i Mateusz (3lat) postanowily przygotowac dla taty pizze . Szynka musila miec koniecznie ksztalt serdeuszek. Mielismy duzo zabawy podczas wspolnych przygotowan.

Składniki

Skladniki na ciasto :
2,5 szklanki mąki pszennej chlebowej (dodalam normalnej maki)
3/4 szklanki kaszy manny
1 i ¼ szklanki letniej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
16 g drożdży świeżych lub 8 g drożdży suchych

Pozostale skladniki ,to :
50 dkg. pieczarek
czosnek
klka oliwek
3 plastry szynki gotowanej
ser zolty
sol
pieprz
papryka ostra w proszku
oregano
bazylia
przetarte pomidory w kartonie lub puszce

Sposób przygotowania

1.
Ciasto: Mąkę i kasze przesiewamy i mieszamyz suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw robimy rozczyn) robimy w tej mieszance zagłębienie, do którego wlewamy wodę, oliwę, dodajemy soli. Ciasto nalezy dobrze wyrobić i odstawic w cieple miejsce na okolo poltorej godzinny , ma podwoic objetosc. Jak juz nam wyrosnie ,uderzamy w nie piescia i albo dzielimy ciasto na mniejsze pizze lub wyklejamy ciastem jedna duza blache -ja podzielilam ciasto na trzy czesci i zrobilam trzy pizze.
2.
Sos: Przetarte pomidory wlewamy na patelnie i redukujemy do momentu powstania fajnego gestego sosu.Doprawiamy sos soal ,pieprzem ,papryka w proszku ,cukrem i oregano .Na samym koncu dodajemy porwana ,roztarta w dloniach bazylie,oraz posiekany drobno czosnek.
3.
Pieczarki kroimy na cienkie plasterki i na odrobinie masal lekko poduszamy ,aby pozbyly sie troche soku ,lekko na koncu solimy
4.
               Z ciasta formujemy trzy pizze ,smarujemy sosem ,tak aby sos nie dotykal brzegow. Posypujemy startym serem ,kladziemy pokrojona szynke - u nas szynka miala ksztalt serc- pieczarki ,posypujemy oregano i polewamy cienko oliwa z oliwek .ok jednej lyzki.
5.
Pieczenie: Jezeli pieczemy na duzej blaszce jedna pizze z calosci ciasta ,to pieczemy w temperaturze 250-260 st. maxsymalnie 15 min. .Nalezy sugerowac sie tym jak bardzo sa brzegi zarumienione . Jezeli pieczemy kilka mniejszych pizz ,wystarczy temperatura 240 st. i maxymalnie 12 min.

2 komentarze:

  1. Pycha...a ja głodna :( a pizzę bym zeżarła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja sobie chyba jutro znowu zrobie ,wiec mozesz Kasiu wpasc :)

    OdpowiedzUsuń