środa, 4 września 2013

Golonka pieczona (wersja 1)

 
 
 
Aby zrobic taka goloneczke ,potrzebujemy:

*golonke wieprzowa
*5 lyzek ketchupu
*5 ziaren jalowca
*5-6 ziarenek kolendry
*rozmaryn suszony lub swiezy
*2-3 zabki czosnku
*papryke ostra (tak okolo lyzeczki ,zalezy jak lubimy)
*pol lyzeczki sosu sojowego
*2-3 lyzeczki soli (zalezy jak duza mamy golonke)
*2 lyzki oleju
*0,5 litra piwa jasnego

Teraz wezmiemy sie za prace ;)

Najlepiej dzien wczesniej golonke zamarynowac nalezy ,czyli wszystkie skladniki oprocz golonki laczymy razem .Czosnek nalezy przecisnac przez praske. Nacieramy dokladnie nasza goloneczke i wstawiamy do lodowki.
Na drugi dzien piekarnik rozgrzewamy do 200st. i wstawiamy nasza golonke ,ktora wczesniej umieszczamy w naczyniu do pieczenia ,brytfance z pokrywka.
Z tymi naczyniami jest roznie ,ja mam bardzo fajna brytfanke (kupilam w Aldim) , w ktorej wszystkie mieska mi sie bardzo dobrze pieka i ladnie zarumieniaja bez potrzeby zdejmowania pod koniec pokrywki. Ale moze byc tak ,ze wy bedziecie piec np. przykryta golonke ,folia aluminiowa ,wtedy nalezy pod koniec zdjac taka folie lub pokrywke i mozna np. wlaczyc funkcje grila lub podwyzszyc temperature ,jezeli bedzie wam zalezyc na zarumieniu.
Pieczemy w zaleznosci od wielkosci golonki okolo 2,5 do 3 godz. podlewajac co jakis czas piwem i obracajac nasza goloneczke.

Podajemy z ulubionymi dodatkami ,np. frytki i zimne piwo ;)

Zycze smacznego :)

2 komentarze:

  1. Uwielbiam goloneczkę.
    Super, że założyłaś bloga.
    Pozdrawiam, Ewa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewa ,my tez lubimy -choc najwiekszym fanem jest maz ;)

    OdpowiedzUsuń