piątek, 11 lipca 2014

Szarlotka wisniowo -jablkowa

 
 
 
 
 
 

 
Mialam ochote na szarlotke ,taka klasyczna z jablkami , ale moja kotka ktorej wszedzie pelno ,zaplatala mi sie pod nogami i znaczna czesc przygotowanych jablek wyladowala na podlodze. Z braku jablek ,dodalam wisnie i wyszlo pyszne ciasto mimo wszystko :)
 
 

Składniki

*400 g maki
*300 g masla
*150 g cukru pudru
*2 zoltka
*szczypta soli

oraz
*3 kwasne jablka
* wisnie ze sloika (takie z komptu lub zasypane cukrem) u mnie sloik byl o pojemnoci 1 litr
*100 g cukru
*2 lyzki zurawiny
*lyzeczka cynamonu , anyzek ,2 gozdziki
*bulka tarta
 
 

Sposób przygotowania

1.
Make ,zimne maslo,zoltka,cukier i sol szybko zagniesc. Podzielic na dwie czesci ,owinac folie i schowac na okolo 30 min. do zamrazalnika. Prostokatna blache wylozyc papierem do pieczenia . Na nia starkowac jedna czesc ciasta i podpiec okolo15 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 st.
2.
pokrojone jablka - krok 2 Przygotowanie owocow: Jablka obrac ,usunac gniazdka nasiene i pokroic na kawalki . Przysmazyc z cukrem ,dodajac anyzek i gozdziki .Gdy jablka beda juz gotowe ,dodajemy odsaczone wisnie oraz cynamon ,wszystko delikatnie razem mieszamy
3.
Podpieczone ciasto posypujemy tarta bulka irozkladamy na nim nasze owoce. Na owoce nalezy zetrzec pozostale ciasto. Pieczemy nastepnie ok.35 min. ,nadal w 200 st. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Jeszcze cieple ,doskonale smakuje z lodami waniliowymi . Smacznego :)
 

6 komentarzy:

  1. Zazdroszczę talentu do wypieków.
    Szarlotka wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewelinko ,no wlasnie nie mam talentu ,dlatego tak malo pieke ...a zawsze sie narobie jak glupia ;) . ale zaczynam sie przekonywac do pieczenia i mam nadzieje,ze dojde do perfekcji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiej szarlotki jeszcze nie jadłam... Wspaniały pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie zapraszam do wyprobowania :) i jak znajdzie sie chwila ,to do podzielenia sie opinia :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. dziekuje .Ma dodatkowa zalete ,ze nawet na drugi dzien jest rownie pyszna a moze i nawet lepsza :)

      Usuń