piątek, 28 sierpnia 2015
Kapsalon- domowy fast food
Kapsalon po przetlumaczeniu z jezyka niderlandzkiego oznacza ---> SALON FRYZJERSKI / FRYZJER :)
Potrawa zostala wymyslona przez fryzjera z Rotterdamu. Wlasciciel pewnego salonu fryzjerskiego czesto stolowal sie w imbisie za rogiem. Pewnego dnia postanowil wszystkie swoje ulubione skladniki polaczyc w jedno danie. Poniewaz danie nie mialo nazwy , nazwano je wlasnie kapsalon :). Bardzo szybko danie ,ktore jest jedna wielka bomba kaloryczna, zyskalo uznanie i mozna je dostac prawie w kazdym imbisie w Holandii oraz Belgii.
(informacje na temat tego dania zawarte powyzej, znalazlam w internecie na polskich i niemieckich stronach )
Ja wypatrzylam przepis na ta potrawe na jednej z grup kulinarnych. Postanowilam wyprobowac i ja :).
To jest danie ktore mozna dowolnie modyfikowac, mozemy dodawac do tego przepisu dodatkowo ogorka (swiezego lub kiszonego),prazaona cebulke itd. .
Skladniki dla 2 osob :
*2 polowki piersi z kurczaka
*mieszanka przypraw do gyrosa lub kebaba
*salata lodowa (ewentualnie pol malej kapusty pekinskiej, zalezy kto co lubi )
*2 pomidory
*czerwona cebula
*okolo 15 dkg zoltego sera
*4-5 duzych ziemniakow na frytki
Na sos czosnkowy
*500ml jogurtu greckiego
*lyzeczka soku z cytryny
*2 lyzki majonezu
*2-3 zabki czosnku
*sol,pieprz,cukier do smaku
Dodatkowo:
* olej do smazenia
*prostokatna aluminiowa foremka
Wykonanie:
1. Piersi umyc i dobrze osuszyc. Pokroic w paseczki ,polaczyc z przyprawa i odstawic na okolo 30 minut w chlodne miejsce.
2. Rozgrzac troche tluszczu na patelni i usmazyc doprawione mieso.
3.Ziemniaki obrac i pokroic jak na frytki. Usmazyc na rumiano (w tym samym czasie kiedy smazymy mieso).
4.Salate umyc,poszatkowac. Pomidory pokroic w osemki. Cebule w piorka.
5.Ser zolty zetrzec na tarce o duzych oczkach.
6.Przygotowac sos czosnkowy (najlepiej troche wczesniej): Jogurt polaczyc z majonezem i doprawic do smaku. Czosnek najlepiej posiekac,niz przecisna przez praske- wtedy wydobedziemy z niego pelny aromat.
7.W aluminiowej foremce ukladamy mieso, pozniej frytki i posypujemy startym serem. Wkladamy do rozgrzanego piekarnika (u mnie byla funkcja grilla), na najwyzszy poziom i zapiekamy do momentu rozpuszczenia sie sera.
8.Nastepnie wyjmujemy i ukladamy na wierzch cebule,pomidory,salate i polewamy duza iloscia sosu czosnkowego.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Fast też może być smaczny i zdrowy ważne by go z głową przygotować :)
OdpowiedzUsuńElzbieta, tu masz racje :)
UsuńRobiłem już kilka razy przepis prosty i smaczny,ja dodaje jeszcze ostrego ketchupu do sosu czosnkowego ale nie za dużo.Wolę to od zwykłego kebaba z frytkami
OdpowiedzUsuńmieszkam w holandii,troche inaczej sie to przyzadza
OdpowiedzUsuńDomowy fastfood to jednak najlepszy fastfood
OdpowiedzUsuń