Uwielbiam :*
Składniki
*pomidorki koktajlowe*suszone oregano
*swiezy rozmaryn
*ocet balsamiczny
*oliwka z oliwek
*sol
*pieprz w ziarenkach
*jalowiec w ziarnach
*czosnek
Sposób przygotowania
- 1.
- Pomidorki nalezy umyc i osuszyc.
- 2.
- Kazdy pomidorek kroimy na pol i wydrazamy srodek.Nastepnie mozna do czesci polzyc plasterek czosnku (ale to nie jest konieczne).Czesc mozna obsypac oregano.
- 4.
- Pomidorki wstawiamy do zimnego piekarnika ,ustawionego na termoobieg okolo 80-90 st. . Ja suszylam w 90 st. .Pisza i mowia ,ze nalezy aby dzwiczki byly lekko uchylone ,ale ja co jakis czas ,tak w polowie pieczenia ,zamykalam na 15 min. i potem ponownie uchylalm.
- 5.
- Czas suszenia jest bardzo rozny ,zalezy od wielkosci naszych pomidorkow. Nalezy sprawdzac ,aby nie wyschly na tak zwany wior. Ja swoje suszylam troche ,ponad 3 godzinny.
- 6.
- Nastepnie ,zostawilam je do ostygniecia w piekarniku na okolo 2 godzinny.
- 7.
- Gotowe pomidorki ukladamy w wypazonym sloiku .Warstwowo: kilka pomidorkow i polewamy je octem balsamicznym ,lekko posypujemy sola ,dajemy 3-4 ziarenka pieprzu ,2 ziarenka jalowca,swiezy rozmaryn ,zabek czosnku i tak ukladamy az nam sie pomidorki skacza.
- 8.
- Pomidorki zalewamy mocno podgrzana oliwa z oliwek .Zakrecamy sloik i obracamy go do gory dnem. Nie pasteryzujemy.
Witam, bardzo podoba mi się ten blog, dlatego nominowałam Cię do Liebster award, więcej znajdziesz tu: http://malekulinaria.blogspot.com/2014/03/dostaam-nominacje-do-liebster-blog.html
OdpowiedzUsuńWeroniko ,bardzo dziekuje za nominacje :) . przepraszam za tak pozna odpowiedz -postaram sie jak najszybciej odpowiedziec na Twoje pytania I nominowac inne blogi :) . Pozdrawiam serdecznie :*
OdpowiedzUsuń