Bardzo smaczna zupa . Ser fetta dodaje tej zupie ,to cos ;)...
Moj przepis zostal opublikowany w trzech gazetach :).
Składniki
70 dkg. dyni (juz obranej ze skory)4-5 ziemniakow sredniej wielkosci
1 marchewka
1 mala cebula
sol,pieprz,galka muszkatolowa,papryka w proszku ,cukier
woda lub wywar z warzyw
okolo 2 lyzek octu winego
Dodatki :
ser feta ,orzeszki pini
Sposób przygotowania
- 1.
- Dynie nalezy obrac ze skory i pokroic w kostke ,ziemniaki podobnie. Marchewke obieramy i scieramy na tarce do warzyw (grube oczka).Cebule kroimy w kostke.
- 2.
- Cebule nalezy zeszkilc na masle .Dodajemy marchew ,dynie i ziemniaki i tak chwile smazymy wszystko razem.
- 3.
- Nastepnie zalewamy ciepla woda lub dobrej jakosci bulionem warzywnym (mam tu na mysli ,samodzielnie przygotowany). Plyna nalezy dodac tyle ,aby bylo okolo centymetr nad warzywami jeszcze.
- 4.
- Zupe gotujemy na wolnym ogniu ,do miekkosci warzyw. Nastepnie miksujemy i doprawiamy. Sola ,cukrem ,swiezo starta galka muszkatolowa ,octem ,pieprzem i ewentualnie curry -jezeli ktos lubi.
- 5.
- Zupke mozna podac z grzankami ,groszkiem ptysiowym lub np. moja ulubiona wersja z pokruszonym serem fetta i prazonymi orzeszkami pini
.