poniedziałek, 10 marca 2014

Muffiny z czekolada



Pyszne :)

Składniki

2,5 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
3/4 kostki masła
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 tabliczka czekolady
 cukier puder


Sposób przygotowania
1.
Make , cukier,proszek do pieczenia i pol lyzeczki plaskiej cynamonu wymieszac razem.
2.
Mleko i jajka roztrzepac razem w osobnym naczyniu.
3.
Maslo rozpuscic.
4.
Czekolade polamac  na male kawalki.
5.
Nastepnie do skladnikow suchych ,dodac skladniki mokre,maslo i czekolade.
6.
Przekladamy ciasto do foremek na muffinki ,jezeli bez papilotow ,to foremki nalezy natluscic.
7.
Piekarnik nagrzewamy do 210 st. i pieczemy nasze muffinki okolo 20- 25 min.Robimy probe patyczkowa ;)

Muffiny z jablkami i cynamonem



Przepis znalazlam na jednym z serwisow kulinarnych . Czesto robie z tego przepisu muffinki ,ale zmieniam dodatki , tym razem wypadlo na cynamon i jablka.

Składniki



2,5 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
3/4 kostki masła
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
jablko
cynamon
cukier puder


Sposób przygotowania

1.
Make , cukier,proszek do pieczenia i pol lyzeczki plaskiej cynamonu wymieszac razem.
2.
Mleko i jajka roztrzepac razem w osobnym naczyniu.
3.
Maslo rozpuscic.
4.
Jablka pokroic na male kawalki.
5.
Nastepnie do skladnikow suchych ,dodac skladniki mokre,maslo i jablka.
6.
Przekladamy ciasto do foremek na muffinki ,jezeli bez papilotow ,to foremki nalezy natluscic.
7.
Piekarnik nagrzewamy do 210 st. i pieczemy nasze muffinki okolo 20- 25 min.Robimy probe patyczkowa ;)
8.
jeszcze cieple Muffinki nalezy posypac cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. SMACZNEGO
  • Rady

    Zamiast jablek do ciasta mozna dodac czekolade ciemna i biala np.


  • Torcik a´la sernik na zimno o smaku cytrynowo-brzoskwiniowo-migdalowym



    Składniki

    Biszkopt ;
    * 4 duze jajka (wielkosc L)
    * 4 lyzki cukru
    * 4 lyzki maki (typ 405)
    * 3 lyzki mielonych migdalow
    * lyzeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa :
    * 500 g sera mielonego w wiaderku lub serka typu Philadelphia
    * 200g smietany 30 %
    * galaretka cytrynowa
    * 3 do 5 lyzek cukru

    Mus brzoskwiniowy :
    * brzoskwinie w puszsce (potrzebne bedzie polowa zawartosci )
    * galaretka brzoskwiniowa


    Ponadto :
    * 3 lyzki migdalow w plasterkach
    * cukier puder
  • Sposób przygotowania

    1.
    Biszkopt : Jajka ubijamy z cukrem na puszysta piane . Dodajemy przesiana make z proszkiem do pieczenia ,oraz migdaly i delikatnie mieszamy . Mase wylewamy do malej tortownicy (22 cm) lub do formy w ksztalcie serca . Pieczemy 35 do 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. Robimy probe patyczkiem.
    2.
    Masa serowa : Galaretka cytrynowa rozpuszczamy w 200 ml wody. Ser ucieramy z cukrem .Cukru dodajemy 3 do 5 lyzeczek w zaleznosci od preferencji smakowych ,ja dodalam 3 lyzki. Gdy galaretka zacznie zastygac ,nalezy dodawac ja pomalu do sera i szybko mieszac ,aby nam powstala gladka masa. Smietane ubijamy na sztywno . Kiedy masa serowa lekko sie zetnie ,nalezy ja przemieszac i dodawac po woli bita smietane . Odstawiam w chlodne miejsce ,na chwile .
    3.
    Mus brzoskwiniowy: Polowe brzoskwin i syrop miksujemy blenderem do powstania musu.Dwie brzoskwinie odkladam do dekoracji. Reszte zjadamy lub kroimy w kostke i dodajemy do masy na koncu. Mus podgrzewamy prawie do wrzenia ,wsypujemy galaretke brzoskwiniowa i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do zastygania ,ale tak aby pozniej moc tym mussem polewac miedzy warstwami masy serowej. najlepiej ten mus przygotowac ,w tym samym momencie kiedy bedziemy rozpuszczac galaretke cytrynowa ,zeby podobnie sie scinaly.
    4.
    Upieczony i przestudzony biszkopt przekladamy na talerz na ktorym bedziemy podawac nasz torcik .Scinamy gore biszkopta ,nastepnie ja kruszymy -rwiemy na male kawalki. Na pozostalego biszkopta kladziemy zastygajaca mase serowa warstwami -czyli troche masy ,to polewamy musem brzoskwiniowym ,takie esy-floresy ,znowu masa serowa i ponownie mus ,robimy tyle warstw ile nam sie uda . Moze sie zdazyc ,ze nam bedzie sie troche po bokach rozplwac masa ,nalezy wsadzic na kilka minut do lodowki nasze ciast i potem nozem zebrac i dac wszystko na gore .jak juz bedziemi gotowi ,to obkladamy to wszystko porwanym ciastem ,gora i boki .nastepnie nakladamy prazone na suchej patelni platki migdalowe i na koncu posypujemy cukrem pudrem .Z pozostalych brzoskwin robimy dekoracje wedlug uznania . Wstawiamy do lodowki na okolo 12 godz. Smacznego

  • Pappardelle z cukinia

     
     

    Składniki

    Skladniki dla 2 osob :

    *100-120 g makaronu Pappardelle
    *4-5 szt. mlodych malych cukin
    *mala cebula
    *lyzka posiekanych ziol -kolendra , bazylia, tymianek
    *sol , pieprz

    Sposób przygotowania

    1.
    Pappardelle gotujemy al dente.
    2.
    Cukinie myjemy ,odcinamy konce i kroimy obieraczka do warzyw , na cienkie plasterki wzdluz.
    3.
    Cebule kroimy w drobna kostke i dusimy na dwoch lyzkach oliwy z oliwek.
    4.
    Cukinie dodajemy do cebuli . Po chwli dodajemy ziola . Dusmy jeszcze chwile ,do uzyskania zadawalajacej nas miekkosci cukini i doprawiamy sola .
    5.
    Ugotowane pappardelle dodajemy do cukini i mieszamy na patelni.
    6.
    Przekladamy na talerze i doprawiamy swiezo zmielonym pieprzem.
  • Rady

    Takie danie mozna spozywac solo lub jako dodatek do mies i ryb .




  • Pomidory suszone w zalewie



    Uwielbiam :*

    Składniki

    *pomidorki koktajlowe
    *suszone oregano
    *swiezy rozmaryn
    *ocet balsamiczny
    *oliwka z oliwek
    *sol
    *pieprz w ziarenkach
    *jalowiec w ziarnach
    *czosnek

    Sposób przygotowania

    1.
    Pomidorki nalezy umyc i osuszyc.
    2.
    Kazdy pomidorek kroimy na pol i wydrazamy srodek.Nastepnie mozna do czesci polzyc plasterek czosnku (ale to nie jest konieczne).Czesc mozna obsypac oregano.
    3.
    pomidorki przed wejsciem do piekarnika ;) - krok 3 Ukladamy je blaszce ,wyscielonej papierem do pieczenia ,skorka do dolu.
    4.
    Pomidorki wstawiamy do zimnego piekarnika ,ustawionego na termoobieg okolo 80-90 st. . Ja suszylam w 90 st. .Pisza i mowia ,ze nalezy aby dzwiczki byly lekko uchylone ,ale ja co jakis czas ,tak w polowie pieczenia ,zamykalam na 15 min. i potem ponownie uchylalm.
    5.
    Czas suszenia jest bardzo rozny ,zalezy od wielkosci naszych pomidorkow. Nalezy sprawdzac ,aby nie wyschly na tak zwany wior. Ja swoje suszylam troche ,ponad 3 godzinny.
    6.
    Nastepnie ,zostawilam je do ostygniecia w piekarniku na okolo 2 godzinny.
    7.
    Gotowe pomidorki ukladamy w wypazonym sloiku .Warstwowo: kilka pomidorkow i polewamy je octem balsamicznym ,lekko posypujemy sola ,dajemy 3-4 ziarenka pieprzu ,2 ziarenka jalowca,swiezy rozmaryn ,zabek czosnku i tak ukladamy az nam sie pomidorki skacza.
    8.
    Pomidorki zalewamy mocno podgrzana oliwa z oliwek .Zakrecamy sloik i obracamy go do gory dnem. Nie pasteryzujemy.
  • Rady

    Juz wyjasniam dlaczego nie podaje ilosci . Dlatego ,ze tu nie ilosci sa wazne . Mi z calej duzej blachy pomidorkow -wyszedl tylko jeden sloiczek :) ,plus kilka tak zjedzonych ,bo sie nie moglam powstrzymac :)

  • Ciasto na pierogi z maki i maslanki

     
     
     
     

     


    Juz od dawna czytalam ,slyszalam o tym sposobie na ciasto do pierogow ,ale jakos sie balam ;) . Tym razem postanowilam sama sie przekonac . Ciasto jest bardzo fajne ,dobrze sie z tym ciastem pracuje ,jest smaczen .Polecam z czystym sumieniem :)


    Składniki

    pol kilo maki
    okolo pol litra maslanki
    szczypta soli


    Sposób przygotowania

    1.

    ciasto do pierogow - krok 1 Przesiewamy make na stolnice,dodajemy szczypte soli ,robimy wglebienie i powoli wlewamy maslanke porcjami i zagniatamy ciasto. Musimy wziasc pod uwage ,ze maki sa rozne ,maslanki nalezy dodac tyle ile maka wchlonie ,mi za pierwszym razem troszke maslanki zostalo . Nastepnie odstawiamy ciasto na jakies 20 min. ,aby sobie odpoczelo. Dalej postepujemy tak ,jak w przypadku kazdego innego ciasta na pierogi. Bardzo fajnie sie z tym ciastem pracuje .Polecam.

    2.
    pierogi opieczone - krok 2 Nasz ulubiony farsz: 1 kg ziemniakow, 250 g twarogu, cebula , 15 dkg boczku wedzonego, sol, pieprz, odrobina papryki mielonej ,osterej. Ziemniaki gotujemy ,odcedzamy i stawiamy na palnik ,zeby dodadkowo odparowaly. Przeciskamy przez praske ,razem z twarogiem . Cebule i boczek kroimy w drobna kostke i podsmazamy na tluszczu . Do mieszanki ziemniakow z twarogiem ,dodajemy boczek i cebule i doprawiamy do smaku i mieszamy. Mojej rodzinie i mi ,bardzo smakuja pierogi dodatkowo opieczone na patelni .

    Pikantna golonka wieprzowa na kapuscie kiszonej

     
     

    Kolejna odslona golonki w moim wykonaniu .

    Składniki

    Golonka wieprzowa tylnia
    70 dkg. kapusty kiszonej
    garsc suszonych sliwek
    cebula
    listek laurowy
    ziele angielskie
    pieprz w ziarenkach
    papryka w proszku - slodka i ostra
    sol
    lyzka ketchup
    lyka oleju
    majeranek
    2 lyzki koncentrat pomidorowy


    Sposób przygotowania

    1.
    Golonke nalezy umyc i osuszyc.
    2.
    Ketchup ,olej,sol,swiezo zmielony pieprz ,papryke slodka I ostra -po lyzece ,majeranek -wymieszac i natrzec golonke. Nastepnie golonke odstawiamy na minimum 3 godz. ,choc najlepiej na cala noc . Soli dodajemy do marynaty w zaleznosci od wielkosci golonki. Ja dodalam 2 lyzeczki.
    3.
    Kapuste pluczemy ,podlewamy mala ilosci wody i dusimy kilka minut ,dodajac do niej koncentrat pomidorowy ,pieprz w ziarenkach ,ziele angielski ,listek laurowy,sol, ewentualnie lyzeczke cukru. Przekladamy do naczynia do pieczenia ,na srodku ukladamy sliwki i  cebule pokrojona w cwiarki ,na to kladziemy nasza golonke ,przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 ,okolo 2-2,5 godz.( do momentu rozklejenia sie warstw golonki).