Czasami lubie zrobic sobie odmiane ,od zwyklych mielonych . Choc te zwykle rowniez lubie :)
Składniki
* 50dkg. karkowki* czerstwa bulka
* jajko
* cebula
* 2 zabki czosnku
* bulka tarta
* lyzeczka musztardy
* lyzke natki pietruszki
* ser zolty
* sol,pieprz,papryka w proszku slodka i ostra
Sposób przygotowania
- 1.
- Karkowke mielimy. Bulke nalezy namoczyc w cieplym mleku.Cebule kroimy na drobna kostke ,czosnek siekamy.Ser kroimy w kostke.
- 2.
- Do miesa dodajemy odcisnieta bulke ,jajko ,cebule ,czosnek ,lyzeczke musztardy ,lyzke posiekanej natki pietruszki,sol ,pieprz,obie papryki. Nalezy doprawic wedle uznania. Wszystko razem mieszamy.
- 3.
- Formujemy kotlety, na srodek kazdego kladziemy ser zolty i zlepiamy razem. Panierujemy w bulce tartej i smazemy .
Rady
Jezeli masa miesna bedzie zbyt luzna ,nalezy dodac troche bulki tartej.Jezeli nie mamy suchej bulki ,mozna zastapic ja bulka tarta .Bulke tarta wystarczy zalac cieplym mlekiem i zostawic do napecznienia .