wtorek, 19 sierpnia 2014

Kalafior w miesnym okryciu










Przepis ktory znalazlam na jednej z grup kulinarnych na FB . Na tej grupie jest znany pod nazw MOZG ;) . Bardzo duzo osob wyprobowalo ,wiec postanowilam i ja :). Lekko przepis zostal przez ze mnie zmodifikowany . Podalam z pieczonymi ziemniakami i sosem z kurek.
Składniki


* 1 kalafior sredniej wielkosci
 * 75-80 dkg karkowki
 * 30 dkg surowego boczku (w cienkich plasterkach)
 * sol,pieprz , majeranek ,paryka slodka i ostra w proszku
 * lyzka musztardy
 * sucha bulka + mleko do namoczenia
 * cebula
 * zabek czosnku



Sposób przygotowania
1.
Kalafiora nalezy obgotowac przez 7 minut.Wyjac z wody i dokladnie odsaczyc.
2.
Karkowke mielimy. Nastepnie dodajemy przyprawy ,musztarde i,namoczczona ,odcisnieta bulke , przecisniety zabek czosnku i drobno pokrojona cebule - dokaldnie mieszamy.
3.
Kalafior ukladamy na blaszce do pieczenia nasmarowanej olejem. Obkladamy rownomiernie miesem i plastrami boczku.
4.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. (gora ,dol) przez okolo 50 min.

Rady
Zeby boczek pokroic w cienkie plastry ,nalezy go dobrze schlodzic.
 Wokol kalafiora mozna poukladac ziemniaki i razem upiec . nalezy pamietac ,aby ziemniaki byly takiej odmiany ktora sie piecze okolo 50 min. .
 Ja podalam z sosem z kurek.