Dzis nabralam wielkiej ochoty na placki ziemniaczane z dobra polska smietana. Do smietany dodalam koperek i mlody szczypiorek. Bylo pysznie ,tak jak kiedys moja mama robila mi w dziecinstwie.
Składniki
1 kg. ziemniakow
cebula
szczypiorek
koperek
2 male zabki czosnku
plaska lyzka maki
sol,pieprz ,papryka ostar i slodka w proszku
jajko
Dodatkowo:
dobrej jakosci smietana lub dobry gesty jogurt ewentualnie
koperek,szczypiorek
Sposób przygotowania
- 1.
- Ziemniaki obieramy . Nastepnie nalezy jej zetrzec ,na tarce o drobnych oczkach . Nastepnie scieramy obrana cebule . Ja zawsze pozwalam takiej masie troche ociec na sicie . Nastepnie zbieram skrobie ,ktora nam sie osiadzie na dnie i dodaje do masy ziemniaczanej. Dodajemy jajko ,posiekany szczypiorek i koperek ,sol,pieprz ,papryke ostra i slodka ,oraz okolo lyzki maki . Mieszamy i odstawiamy na moment ,aby maka troszke napeczniala
- 2.
- Na dobrze rozgrzanej patelni smazymy placuszki na zloty kolor. Nastepnie je odsaczamy z tluszczu , na papierowym reczniku.
- 3.
- Smietane mieszamy z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
- 4.
- Placki serwujemy ze smietana. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz