środa, 23 lipca 2014

Piers z gesi w żurawnie, jabłkach i śliwkach suszonych



Taka przygotowana piers jest swietna propozycja na uroczysty obiad.



Składniki

*piers z gesi ze skora
*kwasne jablko
*garsc zurawiny
*6-7 suszonych sliwek
*sol,pieprz,majeranek
*swiezo wycisniety sok z polowy pomaranczy

Sposób przygotowania

1.
Piers z gesi myjemy ,dokladnie osuszamy ,odcinamy tluszcz.
2.
Ostrym nozem nacinamy skore w kostke.
3.
Piers kladziemy skora do dolu ,na suchej (bez zadnego tluszczu) ,zimnej patelni ,nastepnie wlaczamy palnik i czekamy az nam sie tluszcz wytopi a skora zarumieni - .Obracamy i smazymy do zarumienienia . Piers przekladamy na talerz i z kazdej strony doprawiamy sola i swiezo zmielonym pieprzem.
4.
piers z gesi - krok 4 Nastepnie przekladamy do naczynia do pieczenia. Dodajemy jablka ,zurawine,suszone sliwki ,polewamy sokiem z pomaranczy ,oraz dwoma lyzkami wytopionego tluszczu i doprawiamy delikatnie majerankiem sola i swiezo zmielonym pieprzem (tym razem bardziej owoce ) .
5.
Pieczemy w 160-165 st. okolo 20-25 min. ,w zaleznosci od wielkosci piersi . Wyjmujemy i pozostawiamy na kilka minut ,aby soki z miesa rownomiernie sie rozeszly. Kroimy w cienkie plasterki i podajemy np. z ziemniakami i czerwonymi buraczkami na cieplo.
6.
Smacznego.


Kaczka pieczona


 
 





Bardzo smaczny sposob na kaczke . Wspanial sie prezentuje na talarzach. Ja kaczke podzielilam tym razem i z czesci rosolowych ugotowalam pyszny rosol.

Składniki

1 kaczka
garsc zurawiny
garsc suszonych sliwek
1 duze jablko (kwasne)
lyzeczka majeranku
cebula
2 marchewki
sol ,pieprz swiezo mielony
3-4 ziarenka jalowca




Sposób przygotowania
1.
Kaczke myjemy osuszamy i dzielimy na czesci . Ja osobiscie wykorzystalam skrzydlka i korpus do ugotowania rosolu. Reszte kaczki nacieramy mieszanka soli ,pieprzu i majeranku.
2.
Mieso ukladamy w brytfance ,dodajemy zurawine ,sliwki suszone ,marchew pokrojona w grube plasterki ,cebule podzeilona na 4-6 czesci ,oraz jablko pokrojone w osemki.
3.
Podlewamy okolo 150 ml goracej wody ,przykrywamy naczynie .
4.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C ,okolo 1,5 godziny -do miekosci miesa.



Rady

Czas pieczenia moze byc rozny ,zalezne jest od :
*rodzaju piekarnika
*wielkosci kaczki
*naczynia w ktorym pieczemy

dlatego majac to wszystko na uwadze ,nalezy sprawdzac miesko i piec do miekosci.

Placuszki bananowo-jablkowe podane z konfitura z owocow lesnych





Mialam juz bardzo dojrzale banany ,wiec szybko zrobilam takie oto placuszki.



Składniki

* 2 szklanki maki
* 2 jajka
* 1,5 szklanki maslanki
* 1 lyzka cukru
* 2 dojrzale banany
* 1 lyzka soku z cytryny
* pol lyzeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 1 jablko
* konfitura z owocow lesnych lub np. wisniowa
* maslo klarowane do smazenia



Sposób przygotowania
1.
Banany rozdrabniamy widelcem i mieszamy z lyzka soku z cytryny ,aby nie przybraly ciemnego koloru.Jablka kroimy na male kawalki.
2.
Jajka: zoltka odzielamy od bialek . Bialka ubijamy ze szczypta soli na sztywno.
3.
Make ,maslanke,zoltka ,cukier,proszek do pieczenia mieszamy do uzyskania jednolitej masy ,o konsynstecji podobnej do gestej smietany.
4.
Dodajemy banany i jablka i delikatnie laczymy z piana z bialek . Odstawiamy na 15 min.
5.
Patelnie dobrze rozgrzewamy .Smazymy male placuszki na masle klarowanym.
6.
Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z konfitura.



Rady

Placuszki smazymy na dobrze rozgrzanej pateln,ale pilnujemy aby za szybko sie nie rumienily , bo wtedy moze okazac ze ciasto w srodku sie nie scielo. Konfitura powinna miec smak kwaskowaty ,aby mogla byc kontrastem dla smaku placuszkow. Plcuszki smakuja najlepiej na cieplo. Po zdjeciu z patelni ,warto placki odsaczyc z nadmiaru tluszczu na reczniku papierowym.

Zupa krem z mlodych warzyw










Bardzo lubie takie zupki ,szczegolnie latem :)



Składniki

Cwiartka mlodej kapusty
Lodyga selera naciowego
Polowa bulwy kopru wloskiego (fenkułu)
2 mlode marchewki
2 mlode ziemniaki
mala cebula
sol ,pieprz
kromka chleba tostowego
maslo


Sposób przygotowania
1.
Kapuste szatkujemy.Seler naciowy kroimy na male kawalki.Koper rowniez szatkujemy.Marchew scieramy na tarce o duzych oczkach.Cebule kroimy w kostke.Ziemniaki obieramy í kroimy w kostke.
2.
W garnku topimy maslo ,dodajemy cebule i ja krotka chwile szklimy ,dodajemy marchewke i razem dusimy okolo 3-4 minuty . Dodajemy reszte wyrzyw i mieszamy.Zalewamy goraca woda ,tak aby przykrylo wyrzywa. Dodajemy pol lyzeczki soli. Gotujemy do miekkosci warzyw - na malym ogniu . Miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Ewentualnie swiezo starta galka muszkatalowa.
3.
Chleb kroimy w kostke i na rozgrzanej patelni , na masle smazymy rumiane grzanki.
4.
Zupe podajemy z grzankami.



Rady

Jezeli kupimy dobrej jakosci warzywa ,to wyjdzie nam pyszna zupa