środa, 30 lipca 2014

Gulasz z sarniny

 
 


 
 
Sasiad ,ktory jest mysliwym obdarowal mnie sarnina . Na zyczenie meza zrobilam gulasz. Gulasz z sarniny jest doskonala propozycja na swiateczny obiad.
 
 

Składniki

* ok. 40 dkg. miesa z sarniny (z lopatki)
* 20 dkg. surowego boczk
* 2 cebule
* 2 srednie marchewki
* gruby plaster selera
* dwa male suszone grzyby
* 5 ziaren jalowca
* 4 ziarna kolendry
* galazka swiezego rozmarynu
* galazka swiezego tymianku
* 250 ml czerwonego wytrawnego wina
* 250ml przegotowanej cieplej wody
* maka do obtoczenia miesa* szczypta cynamonu
* listek laurowy
*kilka ziaren pieprzu
* 2 ziarenka ziela angielskiego
* 2 gozdziki
*garsc zurawiny suszonej
* tluszcz do smazenia
* zabek czosnku
* 2 lyzki kwasnej smietany 18%
* sol ,pieprz i mielona papryka do smaku


Sposób przygotowania

1.
przyprawy - krok 1 Cebule kroimy w plasterki.Marchew podobnie . Selera w slupki.
2.
mieso pokrojone w kostke - krok 2 Sarnine i boczek kroimy w kostke.
3.
maka i papryka - krok 3 Make mieszamy z papryka w proszku.
4.
Potrzebujemy patelnie i garnek z grubym dnem. Na patelni rozgrzewamy tluszcz i smazymy sarnine oraz boczek obtoczone w mieszance maki i papryki ,na zlotawy kolor. Nalezy robic to partami. Dzieki temu zabiegaowi ,mieso bedzie soczyste. Usmazone mieso przekladamy partiami do garnka.
5.
Na tej samej patelni dusimy cebule i dodajemy do miesa.Dodajemy rozmaryn i tymianek.
6.
Garnek stawiamy na palnik ,dodajemy warzywa i wszystko razem mieszamy. Chwile razem wszystko smazymy. Dodajemy wino i mieszamy .Nastepnie dodajemy wode.
7.
Zmniejszamy ogien . Do garnka dodajemy jalowiec ,kolendre,gozdziki,listek laurowy,pieprz i ziele angielskie,oraz suszone grzybki.
8.
Gulasz nalezy dusic powoli pod przykryciem i czesto mieszac ,bardzo latwo sie przypala. Trwa to dosc dlugo ,okolo 2,5 godziny. Mieso musi byc miekkie . W polowie duszenia dodajemy zurawine.Pod koniec dodajemy czosnek.Zabielamy smietana. Doprawiamy do smaku sola ,swiezo zmielonym pieprzem ,oraz papryka w proszku.
  • Rady

    Gulasz mozna podac z plackami ziemniaczanymi,ryzem,makaronem,kasza gryczana lub innymi kaszami. Ja podalam do gulaszu dodatkowo salatke z buraczkow.