środa, 10 grudnia 2014

Golonka w warzywach wedlug Kasi



Jedna z najlepszych golonek jakie jadlam :).
Przepis pochodzi z bloga mojej znajomej Kasi , Slodka Babeczka --> http://slodkababeczkaks.blogspot.de/2014/11/golonka-po-bawarsku.html
Moja golonka ma delikatne modyfikacje , wynikajace po pierwsze z lenistwa , po drugie z braku wina wytrawnego , posiadalam tylko grzanca (czyli wino z przyprawami korzenymi ) .
Polecam blog Kasi , ja rowniez bede nadal szukac inspiracji u niej :)


Skladniki :
* 2 przednie golonki wieprzowe
* 4 marchewki
* maly seler lub polowa duzego
* 2 cebule
* 2-3 zabki czosnku
* 250 ml piwa jasnego
* 250 wina wytrawnego lub tzw. grzanca
* sol,pieprz w ziarenkach ,listek laurowy, ziele angielskie ,majeranek



Wykonanie :
1. Golonki nalezy umyc i osuszyc .
2. Nakroic skore w kratke (choc nie jest to konieczne ,ale ja zrobilam , bo lubie ;) )
3. Warzywa oczyscic .marchewke i seler zetrzec na tarce do warzyw. Cebule pokroic w piorka. czosnek posiekac.
4. Golonki zalezy obsmazyc na mocno rozgrzanym tluszczu w brytfance , nastepnie dodac cebule , razem krotko smazyc , dodac marchewke i seler . na koncu czosnek , oraz nasze przyprawy do smaku .
5. Smazymy wszystko razem krotka chwile i podlewamy na koncu piwem i winem .przykrywamy i dusimy pod przykryciem lub tak jak ja to zrobilam wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. (gora ,dol) na okolo 2 godziny :)

Polecam , przepyszne danie ktore mozna podac z pieczywem , frytkami , kluskami slaskiemi na przyklad :)

2 komentarze:

  1. Łał ale sztuka mięcha. Dać to mojemu mężowi....nawet pies nie miałby co z kości oblizać. :DD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas kot nie mial czego zlizywac , moj maz rowniez wielki fan golonki .Musze jednak sama przyznac , ze i mi smakowala bardzo :)

      Usuń