czwartek, 18 grudnia 2014

Chlebek odrywany z ziolami i czosnkiem



Pyszny , aromatyczny chlebek ktorego nie trzeba kroic  , mozna odrywac :) .
Polecam na codzien i na wszelkiego rodzaju party karnawalowe lub sylwestrowe :)
Przepis jest delikatna modyfikacja , przepisu Edytha http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ksiazkowiec-z-czosnkiem-ziolami-i-parmezanem .
Polecam , bedzie Wam pieknie pachniec w domu podczas pieczenia :)



Składniki

Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej + do podsypania
paczka drozdzy suszonych ( 7 g )
1 łyżeczka cukru
okolo 300 ml letniego mleka
1 łyżeczka soli
4 łyżki masła
2 jajka

Do przelozenia miedzy warstwami potrzebujemy:

2 duze lyzki masła
3-4 ząbki czosnku
okolo szklanki posiekanych ziol (pietruszka,bazylia ,tymianke ,sczypieorek )
lub
3 lyzki ziol suszonych (majeranek ,bazylia,tymianek,pietruszka )
10 dkg startego parmezanu lub dobrej jakosci zoltego sera
6-7 suszonych pomidorkow





Sposób przygotowania :


1. Make przesiewamy do miski. Dodajemy suche drozdze ,cukier ,sol , jajka i pomalu wlewamy cieple mleko , rozpuszczone maslo i wszystko razem ze saoba laczymy , zagniatajac i wyrabiajac ciasto przez okolo 10 minut ,  do momentu kiedy ciasto bedzie gladkie i elastyczne .Przykrywamy sciereczka i odstawiamy w cieple miejsce do wyrosniecia.

2. W tym czasie przygotowujemy nasze ziola do przelozenia . Czyli swieze nalezy oplukac ,osuszyc i posiekac.Suszone pomidory kroimy na male kawalki. Roztapiamy maslo w rondelku , dodajemy przecisniety czosnek.

3. Wyrosniete ciasto krotko wyrabiamy na stolnicy , podsypujac delikatnie maka . Rozwalkowujemy na kwadrat okolo 40 cm x 40 cm.
Kwadrat dzielimy na 4 paski . Kazdy z nich smarujemy maslem z czosnkiem , nastepnie posypujemy ziolami i pomidorami i 3/4 iloscia parmezanu. Nastepnie ukladamy jeden pasek na drugim i dzielimy na 6 czesci .



4. Nastepnie blaszke typu keksowka smarujemy maslem . Pakieciki ukladamy pionowo , jeden za drugim , ostatni pakiecik nalezy odwrocic tak aby strona z ziolam byla do wewnatrz . Wierzch posypujemy pozostalym parmezanem/serem. Odstawiamy do ponownego wyrosniecia .


5.Pieczemy w 190 stopniach przez 35 minut .


7 komentarzy: