wtorek, 21 lipca 2015

Proste ciasto z malinami



Bardzo proste do wykonania ciasto. Robi sie szybko i tak samo szybko znika. Zamiast malin mozemy dodac np. wisnie.
Polaczenie kwaskowatych owocow z tym ciastem jest bardzo trafne :). Ciasto jest fajnie wilgotne ,ale zarazem puszyste.
Moje dzieci przepadaja za tym ciastem. Jezeli ktos nie lubi ciast kakaowych ,moze kakao w przepisie pominac.
Zapraszam na kawalek !


Skladniki:


*4 jajka
*szklanka drobnego cukru (mozna troche mniej)
*2 szklanki maki
*kostka masla
*2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
*1 plaska lyzka kakao
*300 g malin
---> szklanka o pojemnosci 250 ml

Wykonanie:

1. Bialka oddzielamy od zoltek.
2. Bialka ubijamy na sztywno.
3. Dodajemy powoli cukier i ubijamy do rozpuszczenia sie cukru, nastepnie dodajemy po jednym zoltku i dokaladnie razem miksujemy.
4. Maslo nalezy roztopic.
5. Do masy jajecznej dodajemy powoli przesiana make z proszkiem do pieczenia, nastepnie wlewamy powoli roztopione maslo i delikatnie mieszamy.
6. Do tortownicy (wylozonej papierem do pieczenia) o srednicy 26 cm wlewamy 3/4 ciasta, pozostale 1/4 ciasta mieszamy z kakao i dodajemy partiami (robiac esy-floresy), do jasnego ciasta.
7. Wtykamy maliny otworami do gory.
8. Ciasto pieczemy w 180st. (gora-dol) przez okolo 50-60 minut.
9. Ciasto dekorujemy cukrem pudrem.