czwartek, 28 sierpnia 2014

Feta w oliwie i ziolach










Dosc czesto zostaje mi kawalek fety ,nie zawsze umiem ja sporzytkowac na drugi dzien .Aby sie nie popsula zalewam ja oliwa ,dodajac rozne dodatki. Tym razem ziola ,czosnek i pieprz kolorowy. Taka fete mozna przechowywac w lodowce do 2 tygodni.


Składniki

* 200g twardej fety
* 6 lyzek mixsu suszonych ziol (Oregano,tymianek,rozmaryn,natka pietruszki,czaber)
* 2 zabki czosnku
* 8 do 10 czarnych lub zielonych oliwek
* 1 lyzka pieprzu kolorowego
* swieze ziola (kolendra ,bazylia,oregano,rozmaryn)
* oliwa


Sposób przygotowania

1.
feta w kostce - krok 1 Fete nalezy pokroic w kostke .
2.
feta w ziolach
 - krok 2 Kazda kostke nalezy obtoczyc w suszonych ziolach.
3.
Nastepnie ukladamy w sloiku warstwami ,wszystkie nasze skladniki : swieze ziola,kilka zairen pieprzu,czosnek ,oliwki ,feta i tak do wyczerpania skladnikow. Zalewamy oliwa.
4.
Nastepnie zamykamy szczelnie sloik i odstwiamy na okolo 24 godziny do lodowki.
5.
W lodowce mozna przechowywac do 2 tygodni.