poniedziałek, 27 lipca 2015

Latwe ciasto z brzoskwiniami i makiem



Latwe, szybkie,pyszne!
Takimi slowami moge tylko opisac te ciasto!
Dzieci zjadly wszystko i nawet okruszki zbieraly :)




Składniki

*4 jajka
*szklanka drobnego cukru (mozna troche mniej)
*2 szklanki maki
*kostka masla
*2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
*1 lyzka maku
*5 polowek brzoskwin z puszki
---> szklanka o pojemnosci 250 ml


Sposób przygotowania
1.
Bialka oddzielamy od zoltek. Bialka ubijamy na sztywno. Dodajemy powoli cukier i ubijamy do rozpuszczenia sie cukru, nastepnie dodajemy po jednym zoltku i dokaladnie razem miksujemy
2.
Maslo nalezy roztopic.
3.
Do masy jajecznej dodajemy powoli przesiana make z proszkiem do pieczenia, nastepnie wlewamy powoli roztopione maslo i delikatnie mieszamy.
4.
Do tortownicy (wylozonej papierem do pieczenia) o srednicy 26 cm wlewamy 3/4 ciasta, pozostale 1/4 ciasta mieszamy z makiem .
5.
Na ciasto jasne nakladamy w 5 miejsc po lyzce ciasta z makiem a w te miejsca wkladam polowki brzoskwin ,srodkiem do gory.
6.
Ciasto pieczemy w 180st. (gora-dol) przez okolo 50-60 minut. Do suchego patyczka.
7.
Ciasto dekorujemy cukrem pudrem.