Pierwszy raz zdecydowalam sie dodac do golonki suszone owoce -zurawina ,suszone sliwki ,jablka :). Wyszla pyszna z nuta rozmarynu.
Składniki
golonka tylniagarsc zurawiny
garsc suszonych sliwek
3 marchewki
cwiartka malego selera
2 cebule
2 zabki czosnku
sol,pieprz,majeranek ,kilka ziarnek kolendry
2-3 galazki swiezego rozmarynu
0,5 litra jasnego piwa
Sposób przygotowania
- 1.
- Golonke myjemy ,osuszamy.
- 2.
- Sol ,pieprz ,majeranek ,przecisniete 2 zabki czosnku mieszamy i nacieramy golonke. Odstawiamy na okolo 2 godzinny (mozna rowniez na dluzej ) .
- 3.
- Golonke umieszczamy w brytfance ,dodajemy oczyszczona marchewke (pokrojona na wieksze kawalki) ,seler oczyszczony i pokrojony w kawalki,cebule pokrojone w cwiarki ,zurawine ,suszone sliwki,kolendre oraz rozmaryn. Podlewamy 1/4 litra piwa .
- 4.
- Przykrywamy pokrywka i wkladamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. . Pieczemy okolo 2,5 godz. Podlewajac co jakis czas pozostalym piwem. Golonka jest gotowa ,kiedy nastapi rozklejenie warstw miesa.
Bardzo ciekawy sposób na golonkę ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńDziekuje za odwiedziny . Polecam suszone owoce w miksie z golonka :)
OdpowiedzUsuńZ suszonymi owocami jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuń